Αρχίζουν και πάλι σήμερα οι επιχειρήσεις των μονάδων αντιτρομοκρατίας στις ανατολικές συνοικίες στη Μοσούλη, έπειτα από ολιγοήμερη παύση.

Όπως δήλωσε ο διοικητής της μονάδας αντιτρομοκρατίας Μουνταντχάρ Σάλεμ:

Έπειτα από μερικές ημέρες ηρεμίας θα ξεκινήσουμε μια νέα επίθεση σήμερα το απόγευμα εναντίον της συνοικίας Καρκούλι, στο ανατολικό τμήμα της Μοσούλης. Θα εξαπολύσουμε την επίθεση αυτή από τις θέσεις μας στη συνοικία αλ Σάμαχ.

Οι ιρακινές δυνάμεις ξεκίνησαν στις 17 Οκτωβρίου μια ευρεία επιχείρηση από πολλά μέτωπα για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές με την υποστήριξη κυρίως από αέρα ενός διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Οι μονάδες αντιτρομοκρατίας έχουν ήδη διεισδύσει στο ανατολικό τμήμα της πόλης, ενώ Κούρδοι μαχητές, οι Πεσμεργκά, έχουν καταλάβει περιοχές στα ανατολικά και τα βόρεια της Μοσούλης.

Ο ιρακινός στρατός προελαύνει από τον νότο, ενώ παραστρατιωτικές οργανώσεις, κυρίως σιιτικές, διεξάγουν μάχες στα δυτικά.

Η μάχη για την ανακατάληψη της πόλης, όπου ζουν περίπου 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενδέχεται να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

Σημειώνεται ότι οι τζιχαντιστές του ΙΚ είναι αποφασισμένοι να προβάλουν ισχυρή αντίσταση. Εκτός από τα παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα και τους πολλούς εκρηκτικούς μηχανισμούς που έχουν τοποθετήσει σε σπίτια και κτίρια, το ΙΚ έχει επίσης δημιουργήσει ένα τεράστιο δίκτυο από σήραγγες που τους επιτρέπει να διεξάγουν πόλεμο εντός της πόλης.