Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΟΗΕ, ο οποίος καταγγέλει ομαδικές εκτελέσεις από το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος στη Μοσούλη. Παράλληλα, προειδοποιεί για ενδεχόμενη επίθεση με χημικά.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ραβίνα Σαμντασάνι, μαχητές του ISIS εκτέλεσαν πολλούς ακόμη ανθρώπους αυτή την εβδομάδα γύρω από τη Μοσούλη, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι συγκεντρώνουν αμμωνία και θειάφι σε περιοχές αμάχων, πιθανόν για να τα χρησιμοποιήσουν ως χημικά όπλα.

«Ένας ομαδικός τάφος με περισσότερες από 100 σορούς που βρέθηκε στην πόλη Χαμάμ αλ-Αλίλ ήταν ένας από τους τόπους εκτελέσεων του Ισλαμικού Κράτους, που είναι αρκετοί», δήλωσε η κυρία Σαμντασάνι, επικαλούμενη πληροφορίες από πηγές στην περιοχή, ανάμεσα στις οποίες και ένας άνδρας που προσποιήθηκε πως ήταν νεκρός στη διάρκεια ομαδικής εκτέλεσης.

Σημειώνεται πως δημόσιες εκτελέσεις πραγματοποιούνται για «προδοσία και συνεργασία» με τις ιρακινές δυνάμεις που προσπαθούν να ανακαταλάβουν την πόλη, ή για χρήση κινητών τηλεφώνων που απαγορεύεται ή για λιποταξία. Άτομα ζωσμένα με εκρηκτικά, πιθανόν έφηβοι ή μικρά αγόρια, αναπτύσσονται στα δρομάκια της Παλιάς Μοσούλης, ενώ γυναίκες που έχουν απαχθεί «διανέμονται» σε μαχητές ή τους λένε ότι θα χρησιμοποιηθούν για να συνοδεύσουν φάλαγγες οχημάτων του Ισλαμικού Κράτους.