Τη διακοπή των διαπραγματεύσεων για την TTIP, τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ,  αναμένουν οι Βρυξέλλες μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

 «Τώρα υπάρχει ένας νέος εκλεγμένος πρόεδρος, δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα συμβεί. Υπάρχουν λόγοι να πιστεύει κανείς πως θα υπάρξει μια διακοπή στην TTIP» (γνωστή και ως Tafta), δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ, κατά την άφιξή της σε συνεδρίαση των υπουργών Εμπορίου των 28 χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Μπορεί αυτό να μην είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης», παραδέχθηκε η σουηδή επίτροπος.

Από την πλευρά του ο Τραμπ, τουλάχιστον στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, δεν είχε πάψει να καταφέρεται εναντίον της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών που σκότωσε, σύμφωνα με τον ίδιο, τη βιομηχανία και τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα κανονικά και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα φαίνεται πως θα πραγματοποιηθούν οι ετήσιες συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για το εμπόριο.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου η 27η σύνοδος της κοινής σινοαμερικανικής επιτροπής για το εμπόριο JCCT έχει προγραμματιστεί για τις 21 με 23 Νοεμβρίου.

Στο τελευταίο για φέτος οικονομικό διάλογο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ σε υψηλό επίπεδο, οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν ιδέες για σημαντικά οικονομικά και εμπορικά ζητήματα και για τρόπους επέκτασης της συνεργασίας τους. Στο περιθώριο της συνάντησης, θα πραγματοποιηθούν συνέδρια για την ψηφιακή οικονομία, τη γεωργία και τα τρόφιμα.

Το 2015, οι ΗΠΑ ήταν για την Κίνα ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος, η μεγαλύτερη εξαγωγική της αγορά και η τέταρτη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών. Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και πηγή εισαγωγών και η τρίτη εξαγωγική αγορά των ΗΠΑ. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου ανήλθε στα 558,4 δισεκ. δολάρια, με αμοιβαίες επενδύσεις άνω των 160 δισεκ. δολαρίων.