Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, φαίνεται πως διατηρεί μόνο τη σημαία της Ιταλίας, στις ομιλίες του, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιιταλική εφημερίδα Il Messaggero. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Ρέντσι μάλλον αποφάσισε να αφαιρέσει της σημαία της ΕΕ, κυρίως από τις διαδικτυακές του παρεμβάσεις. Η εφημερίδα συνδέει το θέμα με τη νίκη του Τραμπ, γράφοντας πως ο ιταλος πρωθυπουργός, "συνέχισε να "ραπίζει" την Ευρωπαϊκή Ένωση και ζήτησε από τους Ιταλούς να ψηφίσουν "ναι" στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές της 4ης Δεκεμβρίου". Το ζητά αυτό " ώστε η Ιταλία να μπορέσει να έχει περισσότερη δύναμη στη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες και να υπερασπιστεί καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα"..

Οι Ιταλοί σε τρεις εβδομάδες θα  κληθούν να απαντήσουν στο δημοψήφισμα το οποίο προτείνει την μείωση των δικαιοδοσιών της Γερουσίας και του αριθμού των γερουσιαστών, την αλλαγή των διαδικασιών για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο και τον περιορισμό της αρμοδιοτήτων των περιφερειών. Σε περίπτωση έγκρισης των μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση Ρέντσι θα ενισχυθεί. Αντίθετα, αν υπερισχύσει το «όχι» στο δημοψήφισμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός μπορεί και να αποφασίσει να παραιτηθεί.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς και του Δημοκρατικού Κόμματος είχε αποφασίσει να απευθύνει τηλεοπτικό μήνυμα στους Ιταλούς μετά τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου από το κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, έχοντας πίσω του μόνον τις σημαίες της χώρας του, και όχι εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.