current views are: 5

11 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση13:36

Η Μόσχα κατηγορεί τους σύρους αντάρτες για χρήση χημικών στο Χαλέπι

Για χρήση χημικών ουσιών στο Χαλέπι κατηγορούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις τους σύρους αντάρτες.

Δημοσίευση 13:36’

Για χρήση χημικών ουσιών στο Χαλέπι κατηγορούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις τους σύρους αντάρτες.

Για χρήση χημικών ουσιών στο Χαλέπι, το προπύργιο των αντικαθεστωτικών στη Συρία που εδώ και εβδομάδες σφυροκοπείται από δυνάμεις του Άσαντ με τη σύμπραξη των Ρώσων, κατηγορούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις τους σύρους αντάρτες.

Σε ανακοίνωσή τους μάλιστα υποστηρίζουν ότι έχουν και αποδείξεις καθώς αναφέρουν ότι «οι ειδικοί του ρωσικού υπουργείου Άμυνας βρήκαν πυρομαχικά πυροβολικού που δεν είχαν εκραγεί και ανήκουν στους τρομοκράτες, τα οποία περιέχουν τοξικές ουσίες».

«Έπειτα από μια γρήγορη ανάλυση σε κινητό εργαστήριο, διαπιστώσαμε πως τα πυρομαχικά περιέχουν απ’ ό,τι φαίνεται αέριο χλώριο και λευκό φώσφορο», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό τα πυρομαχικά βρέθηκαν στη ζώνη «1070», στη νοτιοδυτική περιφέρεια του Χαλεπιού, την οποία αναφέρουν ότι ανακατέλαβαν πρόσφατα τα κυβερνητικά στρατεύματα.

Από την πλευρά τους οι αντάρτες διαψεύδουν τους ισχυρισμούς αυτούς, με τον Εθνικό Συνασπισμό της Συριακής Αντιπολίτευσης (CNS) να αναφέρει ότι οι αντάρτες δεν χρησιμοποιούν παρά «ελαφρά όπλα και αντιαρματικά».

Μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση των ουσιών που βρέθηκαν θα πραγματοποιηθεί σε συμφωνία με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο κάλεσε τον ΟΑΧΟ να στείλει επειγόντως μια αποστολή στο Χαλέπι.

Την ανησυχία του για χρήση χημικών στην εμπόλεμη Συρία εξέφρασε πριν από λίγες ημέρες ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας με αφορμή τη μηνιαία έκθεση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), που παρακολουθεί την κατάσταση και στη Συρία, ο Μπαν Κι Μουν προειδοποιεί ότι η χρήση τους «είναι ένα ταμπού που όλο και αποδυναμώνεται» στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής.

Σημειώνει ότι είναι βαθιά ανήσυχος διότι η χρήση των χημικών όπλων «θα μπορούσε να καταστεί κανόνας σε κάθε σύγκρουση, τωρινή ή μελλοντική».

 


σχετικα αρθρα