current views are: 8

14 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση21:07

Τα μέτρα ασφαλείας στα ταξίδια του Ομπάμα – Στρατιωτικοποιημένες ζώνες, ελικόπτερα και πράκτορες

Κάθε επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, στο εξωτερικό και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, είναι μια ολόκληρη επιχείρηση ασφαλείας. Οι περιοχές όπου κινείται ο ο Αμερικανός πρόεδρος θυμίζουν στρατιωτικοποιημένες ζώνες. 

Δημοσίευση 21:07’

Κάθε επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, στο εξωτερικό και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, είναι μια ολόκληρη επιχείρηση ασφαλείας. Οι περιοχές όπου κινείται ο ο Αμερικανός πρόεδρος θυμίζουν στρατιωτικοποιημένες ζώνες. 

Κάθε επίσκεψη  του Αμερικανού προέδρου, στο εξωτερικό και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, είναι μια ολόκληρη στρατιωτική επιχείρηση ασφαλείας. Οι περιοχές όπου κινείται ο  Αμερικανός πρόεδρος θυμίζουν στρατιωτικοποιημένες ζώνες. Έτσι θα γίνει και στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μπάρακ Ομπάμα, αύριο και μεθαύριο.

Αν δει κανείς πώς γίνεται μια χαλαρή βόλτα του Ομπάμα (όπως στη φωτογραφία), τότε μπορεί να φτανταστεί τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα επίσημα ταξίδια. 

Για την επίσκεψη του Ομπάμα στην Αθήνα θα επιστρατευτούν τουλάχιστον 5000 αστυνομικοί. 500 πράκτορες και ελεύθεροι σκοπευτές θα βρίσκονται ακροβολισμένοι σε διάφορα σημεία στην Αθήνα. Οι Αμερικανοί πράκτορες θα είναι εξοπλισμένοι με όπλα και μέσα τελευταίας τεχνολογίας, συσκευές απενεργοποίησης βομβών και κινητών τηλεφώνων. 

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα από πρόσφατα ταξίδια του προέδρου των ΗΠΑ, στο εξωτερικό, για να γίνει καλύτερα αντιληπτό η κινητοποίηση. Πριν απ’αυτό, όμως, δύο ενδεικτικές φωτογραφίες. 

Αξίζει να σημειωθεί πως σε παλιότερο δημοσίευμα του ΒΒC καταγράφεται πως το Boeing 747 που ταξίδευε ο Ομπάμα κόστιζε 180.000 δολάρια και είχε ηλεκτρονικό εξοπλισμό για ενδεχόμενες απειλές.

Όπου πηγαίνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ οι κεντρικοί δρόμοι των πόλεων κλείνουν, αρκετή ώρα πριν περάσει η αυτοκινητοπομπή του. Σε πολλές περιπτώσεις κινούνται ελικόπτερα στον αέρα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ταξιδιού του Ομπάμα, τον Απρίλιο του 2016, στη Σαουδική Αραβία. Στο Ριάντ τα ελικόπτερα ήταν ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Τα καταστήματα και τα εστιατόρια έκλειναν ώρα πριν περάσει η αυτοκινητοπομπή του προέδρου.

Τα πράγματα μέτρα ήταν ακόμα πιο έντονα στο ταξίδι του Ομπάμα στην Κένυα, τον Ιούλιο του 2015. Μέρες πριν το ταξίδι είχε φτάσει το αμερικανικό προσωπικό ασφαλείας, για να εξετάσει τα τρία ξενοδοχεία όπου θα έμενε ο Ομπάμα και η αποστολή που τον συνόδευε. Στρατιωτικά ελικόπτερα, ακόμα και άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ είχαν επιστρατευθεί. Ο εναέριος χώρος της Κένυας ήταν μόνο για τον Αμερικανό πρόεδρο 50 λεπτά πριν την άφιξη του και 40 λεπτά μετά την αναχώρηση του.

Κατά τη διάρκεια των ταξιδιού χρησιμοποιείται η βαριά λιμουζίνα που κοστίζει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 970.000 λίρες. Στην Κένυα κινητοποιήθηκε το ένα τέταρτο των αστυνομικών της χώρας, περίπου 10.000. Οι τοπικοί αξιωματούχοι τότε δήλωναν πως η ασφάλεια είναι «ορατή και αόρατη». Tα πλάνα στο βίντεο είναι αντιπροσωπευτικά. 

Στο Βιετνάμ, στο πρόσφατο ταξίδι του Ομπάμα, είχε κινητοποιηθεί μεγάλο μέρος του προσωπικού του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Παράλληλα, προστέθηκαν και δυνάμεις από άλλες μονάδες ασφαλείας.

 


σχετικα αρθρα