ΔΙΕΘΝΗ

Νέες απειλές Ερντογάν: 3 εκατ. πρόσφυγες μπορεί να έρθουν στην Ευρώπη

Δημοσίευση 11 Νοεμβρίου 2016, 20:02 / Ανανεώθηκε 11 Νοεμβρίου 2016, 21:14
Νέες απειλές Ερντογάν: 3 εκατ. πρόσφυγες μπορεί να έρθουν στην Ευρώπη
Facebook Twitter Whatsapp

Νέες απειλές προς την ΕΕ για το προσφυγικό, κάτι για το οποίο ζητά ως αντάλλαγμα –μεταξύ άλλων- την απαλλαγή βίζας για τους τούρκους υπηκόους,  εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέες απειλές προς την ΕΕ για το προσφυγικό, κάτι για το οποίο ζητά ως αντάλλαγμα –μεταξύ άλλων- την απαλλαγή βίζας για τους τούρκους υπηκόους,  εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera ο τούρκος πρόεδρος επιπλήττει την ΕΕ για μη οικονομική ενίσχυση και εμμέσως πλην σαφώς απειλεί να στείλει σε ευρωπαϊκό έδαφος 3 εκατ. πρόσφυγες.

«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει στο έδαφός της 3 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες, που μπορούν να πάνε στην Ευρώπη, μπορούν να φύγουν ακόμη και με τα πόδια. Και ενώ φροντίζουμε αυτά τα 3 εκατομμύρια ανθρώπων η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να μας βοηθήσει. Αν αυτοί οι πρόσφυγες κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, η Ευρώπη τι θα κάνει; Θα μπερδευτεί», δηλώνει και συνεχίζει: «Τώρα δεν θέλει να δεχθεί 100 ή 500 ανθρώπους».

Ο τούρκος πρόεδρος επισημαίνει ότι: «Μας είχαν υποσχεθεί βοήθεια 3 δισεκατ. ευρώ τον Ιούνιο και μια δεύτερη δόση με το ίδιο ποσό. Τίποτα απ’ αυτά δεν έχει εκπληρωθεί».

Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι μέχρι τώρα η οικονομική ενίσχυση που έχει λάβει από την ΕΕ για τους πρόσφυγες δεν ξεπερνά τα 250-300 εκατ. ευρώ και τα 500 εκατ. δολάρια από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, μη κυβερνητικές οργανώσεις και δήμοι στην Τουρκία έχουν ξοδέψει σχεδόν 27 δισεκατ. δολάρια, με τη συνεισφορά της πολιτείας να ανέρχεται σε 13 εκατ. δολάρια, σημειώνει.

Ο Ερντογάν άσκησε επίσης δριμεία κριτική στις ΗΠΑ για την μη έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Πρόκειται για ακόμη μια επίθεση του τούρκου προέδρου κατά της ΕΕ, απειλώντας να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία για το προσφυγικό. Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απηύθυνε προσωπική προειδοποίηση προς τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας, καθιστώντας τον υπεύθυνο εάν η Άγκυρα δεν εκπληρώσει τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να αποσπάσει την κατάργηση της βίζας.

Σε ομιλία του στη Μπρυζ ο Γιούνκερ τόνισε ότι το καθεστώς της βίζας δεν θα χαλαρώσει, εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τα κριτήρια, στα οποία περιλαμβάνεται η τροποποίηση του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Το αυτί του Ερντογάν πάντως δεν φαίνεται να ιδρώνει και έτσι συνεχίζει να εκβιάζει την ΕΕ. Δεν δίστασε άλλωστε την περασμένη εβδομάδα να κατηγορήσει την Ευρώπη ότι υποθάλπτει την τρομοκρατία, διαμηνύοντας πως δεν τον απασχολεί αν τον αποκαλούν δικτάτορα.