Την συνέχιση των αγώνων του για ένα καλύτεροι αύριο διαμήνυσε ο τουρκικής καταγωγής συμπρόεδρος των Πρασίνων (Die Gruenen) Τζεμ Εζντεμίρ, κατά την έναρξη του συνεδρίου του κόμματός του στο Μίνστερ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Ο Τζεμ Εζντεμίρ παραδέχτηκε ότι η Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα εφαρμοστεί υπό τον Τραμπ και είπε ότι με την εκλογή του οι ΗΠΑ καταψήφισαν την ανοικτή ματιά στον κόσμο, δεδομένου ότι έκανε και πολλές «βαθιά σεξιστικές και αντιφενιστικές» δηλώσεις.

Στο συνέδριο των Πρασίνων, το οποίο ξεκίνησε χτες και θα διαρκέσει τρεις μέρες, επικρίθηκαν σφοδρά και οι ξενοφοβικές δηλώσεις του νεοεκλεγέντος Αμερικανού Προέδρου, όπως επίσης και η εξαγγελθείσα γενική απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Ο Πράσινος συμπρόεδρος μίλησε επίσης για «κρίση πειθούς της ελεύθερης σκέψης». Αυτός ο τρόπος να βλέπει κανείς τον κόσμο «δεν καταψηφίστηκε μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στο βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit. Και εμείς έχουμε δεξιούς δημαγωγούς», είπε ο Τζεμ Εζντεμίρ και ανέφερε τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ας μην αυταπατόμεθα, εξελέγησαν δημοκρατικά, κανείς δεν ήρθε στην εξουσία με πραξικόπημα», τόνισε. Αναφερόμενος δε στη Γαλλία και την Αυστρία, είπε ότι είναι πιθανόν να προστεθούν σε αυτούς η Μαρίν Λεπέν την άνοιξη του 2017 και ο Νόρμπερτ Χόφερ, μετά τις εκλογές για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Αυστρία τον Δεκέμβριο.

Ο ίδιος, κάνοντας αυτοκριτική, τάχθηκε υπέρ ενός άλλου τρόπου αντιμετώπισης όσων επιλέγουν την ψήφο διαμαρτυρίας. Επισήμανε δε την ευρύτατα διαδεδομένη αντίθεση μεγάλου μέρους του λαού στην παγκοσμιοποίηση και τις συνέπειές της, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου: «Μετά βεβαιότητος, δεν θα προσεγγίσουμε αυτούς τους πολίτες εάν τους πούμε απλώς ότι ατυχήσατε διότι ο κόσμος είναι αυτός, οφείλεται να προσαρμοστείτε. Θα υπερβούμε αυτό το κλίμα δυσαρέσκειας μόνον εάν δεν διχάζουμε ρητορικά και προσφέρουμε μια πειστική κοινωνικά δίκαιη πολιτική», τόνισε.

Αναφερόμενος στη διαμάχη εντός του κόμματός του για τον φόρο περιουσίας κάλεσε σε ενότητα. Από το συνέδριο θα πρέπει «να εκπέμψουμε ένα μήνυμα για μιαν έντιμη σταθερή φορολόγηση των πολύ υψηλών εισοδημάτων», η οποία να είναι βιώσιμη για τους επιχειρηματίες, είπε.

Στο συνέδριο θα μιλήσει τη Κυριακή και ο Πράσινος πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης (πρωτεύουσα η Στουγάρδη) Βίνφριντ Κρέτσμαν, ο οποίος προτείνεται ως υποψήφιος Πρόεδρος τον Φεβρουάριο του 2017 και ενδέχεται να γίνει αποδεκτός και από την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, αντί του σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βαλτερ Στάινμάιερ, ο οποίος προτείνεται από τους κυβερνητικούς εταίρους των Χριστιανοδημοκρατών, τους Σοσιαλδημοκράτες του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Αντιπαραθέσεις μεταξύ των συνέδρων αναμένεται να προκαλέσει η παρουσία και η ομιλία του Ντίτερ Τσέτσε, του επικεφαλής της εταιρείας Ντάιμλερ-Μπεντς η οποία παράγει τα αυτοκίνητα Mercedes (έδρα η Στουτγάρδη) με τον οποίο διατηρεί πολύ καλές σχέσεις ο Βίνφριντ Κρέτσμαν.

Στο συνέδριο θα εκλεγεί επίσης ο/η επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος για τις εθνικές εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2017.