Κάτω από την απειλή του πρωθυπουργού Μπιορίσοφ για παραίτηση της κυβέρνησής του στην περίπτωση που η υποψήφια του κόμματός του Τσέσκα Τσάσεβα ηττηθεί από τον υποψήφιο των σοσιαλιστών στρατηγό Ρούμεν Ράντεφ αλλά και των καταγγελιών αναμεσά στα αντίπαλα στρατόπεδα για το ποιος είναι φιλόρωσος ή φιιλότουρκος, προσέρονται οι βούλγαροι , στις κάλπες για τον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Με την διαφορά στον πρώτο γύρο να είναι 3,5 μονάδες υπέρ του Ράντεφ και τις δημοσκοπήσεις-που είχαν επιβεβαιωθεί στον πρώτο γύρο-να μιλάνε για άνετη νίκη του υποψήφιου των Σοσιαλιστών η απειλή της παραίτησης της κυβέρνησης είναι ένα πολύ υπαρκτό σενάριο.

Την εβδομάδα που πέρασε οι δύο υποψήφιοι αναλώθηκαν σε κατηγορίες με την Τσάσεβα να κατηγορεί τον Ράντεφ σαν υποψήφιο του Πούτιν και αυτός να απαντάει λέγοντας ότι αυτή είναι υποψήφια των Τούρκων.

Στο παιχνίδι μπήκε και η 10η Νοέμβρη-επέτειος της πτώσης του σοσιαλισμού το 1989-με τους συντηρητικούς να ζητάνε από τους βούλγαρους ψηφοφόρους να μην επιτρέψουν την επάνοδο των ...κομμουνιστών παρ΄ότι το βολυγαρικό σοσιαλιστικό κόμμα είναι ιδεολογικά το ..πασοκ της Βουλγαρίας ενώ οι αντίπαλοι του Ράντεφ ασχολήθηκαν και με το παρελθόν του ψάχνοντας αν ήταν μέλος του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος από το 1984 έως το 1990.

Όλα αυτά την ώρα που η Βουλγαρία παρ΄όλη την οικονομική ανάπτυξη αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά και όχι μόνο προβλήματα.

Οι νέοι σε ποσοστό πάνω από 80% θέλουν να εγκαταλείψουν χώρα, επιστήμονες όπως γιατροί και νοσηλευτές μεταναστεύουν μαζικά, το δημογραφικό εξελίσσεται σε βόμβα με την χώρα να έχει <<χάσει>> από το 1989 πάνω από 2 εκατομμύρια κατοίκων που να ζουν στην χώρα, η οικονομική ανάπτυξη να εξαντλείται κυρίως στην Σόφια και πολύ λιγότερο στην υπόλοιπη Βουλγαρία, οι μισθοί και οι συντάξεις να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα με την μέση σύνταξη να είναι 170 ευρώ και τον μέσο μισθό στα 250 ευρώ και πάρα πολλούς κάτοικους να αρνούνται να εργασθούν στο εσωτερικό λόγω των χαμηλών μισθών και να προτιμούν να εργάζονται περιστασιακά στην Ε.Ε.

Τέλος η πρακτική ανυπαρξία λειτουργικού στρατού θα παίξει ρόλο στις εκλογές μιας και ο ένας υποψήφιος είναι προβεβλημένος στρατιωτικός μιας άλλης εποχής.