ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία του πρoέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ με τον Τραμπ

Δημοσίευση 14 Νοεμβρίου 2016, 08:15 / Ανανεώθηκε 14 Νοεμβρίου 2016, 10:49
Τηλεφωνική επικοινωνία του πρoέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ με τον Τραμπ
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία, με τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία, με τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν θέματα διμερών σχέσεων, με τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ν' αποτελεί τη μοναδική επιλογή στη διαμόρφωση του πλαισίου των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ.

Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος πρόεδρος Σι, “καλλιέργησαν μία ξεκάθαρη αίσθηση αμοιβαίου σεβασμού” στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείο της προεδρίας Τραμπ.

Στη διάρκεια του τηλεφωνήματος, ο Τραμπ είπε στον πρόεδρο Σι, ότι οι δύο χώρες, θα έχουν “ένα ισχυρό πλαίσιο σχέσεων και θα βαδίσουν μπροστά”.

Η Κίνα βρέθηκε στο επίκεντρο άσκησης σκληρής κριτικής από τον Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ προανήγγειλε την επιβολή δασμών 45% στα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, ενώ υποστήριξε ότι το Πεκίνο επεμβαίνει άμεσα, ασκώντας παρεμβατική νομισματική πολιτική στη διαμόρφωση της ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος (γουάν).

Έτσι, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στο προεδρικό αξίωμα καλλιέργησε κλίμα αμφιβολίας για τις μελλοντικές εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνα, σε μία περίοδο που το Πεκίνο βρίσκεται αντιμέτωπο με την κάμψη των εξαγωγών του και προσπαθεί να επαναπροσανατολίσει την κινεζική οικονομία προς την εσωτερική ζήτηση προϊόντων. Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνεται ενώ αναμένεται και αναδιοργάνωση του ηγετικού πυρήνα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που πλαισιώνει τον πρόεδρο Σι μέσα στο 2017.

“Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι η συνεργασία αποτελεί τη μόνη σωστή επιλογή στο διμερές πλαίσιο σχέσεων τόσο για την Κίνα, όσο και για τις ΗΠΑ, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Κίνας (CCTV), επικαλούμενη τη συνομιλία μεταξύ του προέδρου Σι και του Τραμπ.