Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιήσει αυτή την κρίσιμη διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα να εντείνει τις εκκλήσεις για τη χώρα να δοθεί ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. 

Σύμφωνα με την Guardian, ο απερχόμενος πρόεδρος δήλωσε ότι η ελάφρυνση χρέους θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο να δώσει ελπίδα στους ανθρώπους. 

''Υποστηρίζω τις βιώσιμες μεταρρυθμίσεις, οι άνθρωποι χρειάζονται ελπίδα'' τόνισε ο Ομπάμα σε συνέντευξή του πριν από το ταξίδι του στην Ελλάδα, στην τελευταία επίσημη επίσκεψή του πριν τη  λήξη της θητείας του. 

Ο Ομπάμα, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για τις επιπτώσεις της λιτότητας στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης, τόνισε ότι θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις τους πιστωτές για την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να ''τροφοδοτηθεί η ελληνική οικονομική ανάκαμψη'' και να αποδειχθεί ότι η Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει κινητήριο μοχλό οικονομίας για όλους. 

Σημειώνεται ότι ο Ομπάμα είναι ο τέταρτος αρχηγός των ΗΠΑ που θα επισκεφθεί στην Ελλάδα, εν μέσω αυξημένων φόβων για τρομοκρατική επίθεση.

Η ασφάλεια στην Αθήνα αναμένεται να είναι τεράστια, ενώ ήδη μια συνοικία έχει αποκηρύξει τον Ομπάμα, ονομάζοντας τον ''persona non grata'', με τους πολίτες να απειλούν ότι θα βγουν στους δρόμους. 

Την ίδια στιγμή, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο άλλοτε υπέρμαχος της αντί-λιτότητας και κομμουνιστής, έχει επενδύσει πολλά σε αυτή την επίσκεψη. 

Παρόλο που η στιγμή που ο Ομπάμα επισκέπτεται την Ελλάδα τον κάνει στην ουσία ''άπραγο'' πρόεδρο, η αριστερή κυβέρνηση της χώρας έχει αποθέσει αρκετές ελπίδες σε αυτόν προκειμένου να πείσει την Γερμανία, να προχωρήσει με την ελάφρυνση του χρέους. 

Εξάλλου, μετά την Αθήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος πετά κατευθείαν για Βερολίνο, όπου θα θα δειπνήσει με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Τσίπρας έχει κάνει τώρα την ελάφρυνση χρέους προτεραιότητα και τώρα ελπίζει ότι μπορεί να έχει μια ''καλή συμφωνία'' για αυτό στο τελευταίο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

Παρότι λίγοι πιστεύουν ότι αυτό θα είναι πιθανό, ένα ισχυρό μήνυμα από τον Ομπάμα θα μπορούσε να διευκολύνει τις συνομιλίες τις επόμενες εβδομάδες.