current views are: 6

14 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση12:13

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Βάλτερ Στάϊνμάγερ η πρόταση της Μέρκελ για πρόεδρος

Σε παιχνίδι πόκερ για γερά νεύρα εκτυλίσσεται η  διαδοχή για την θέση του Προέδρου, με το όνομα του σημερινού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάϊνμάγερ να αναδεικνύεται ως η πρόταση του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ. 

Δημοσίευση 12:13’

Σε παιχνίδι πόκερ για γερά νεύρα εκτυλίσσεται η  διαδοχή για την θέση του Προέδρου, με το όνομα του σημερινού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάϊνμάγερ να αναδεικνύεται ως η πρόταση του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ. 

Σε παιχνίδι πόκερ για γερά νεύρα εκτυλίσσεται η  διαδοχή για την θέση του Προέδρου, με το όνομα του σημερινού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάϊνμάγερ να αναδεικνύεται ως η πρόταση του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ. 

Το συγκεκριμένο πρόσωπο, εξάλλου, θεωρείται από τα πιο δημοφιλή στη Γερμανία.

Εξάλλου, σήμερα γερμανικά δημοσιεύματα μιλούν για μυστική συνάντηση του επικεφαλής του CSU Χόρστ Ζέχοφερ με τον Γερμανό πολιτικό, ενώ στελέχη του κόμματος μιλούν για ”λογική απόφαση”. 

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι ο Γερμανός πολιτικός είναι στέλεχος του κόμματος SPD.

Το θέμα της διαδοχής του Γερμανού προέδρου Χοακίμ Γκαούκ απασχολεί πολύ έντονα τον τελευταίο καιρό τους αρχηγούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης και η τελευταία συνάντηση ανέδειξε ως υποψήφιο τον νυν υπουργό Εξωτερικών.

Αυτό που δεν διευκρινίστηκε, ωστόσο, στην συνάντηση, είναι ποιος θα αντικαταστήσει τον Σταϊνμάγερ αν εκλεγεί στην Προεδρία.

Ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί στις 12 Φεβρουαρίου από το Κοινοβούλιο και από εκπροσώπους των 16 ομοσπονδιακών πολιτειών της Γερμανίας.

Γνωστός για τον ευθύ και χωρίς περιστροφές τρόπο του να εκφράζεται, ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος θα εκλεγεί στις 12 Φεβρουαρίου 2017 από το γερμανικό κοινοβούλιο, επέκρινε με σφοδρότητα τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
 
Τραμπ, «ο κήρυκας του μίσους»

Το έκανε όχι μόνο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τον δισεκατομμυριούχο και τηλεαστέρα «κήρυκα του μίσους», αλλά κυρίως μετά την ψηφοφορία, λέγοντας ότι περιμένει «πιο δύσκολους καιρούς» σε διεθνές επίπεδο και αρνούμενος επίμονα να συγχαρεί τον Τραμπ για την εκλογή του.

Ο ηγέτης του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μίλησε για την αποστολή που θα έχει ο Στάινμαϊερ τον επόμενο χρόνο απέναντι στην άνοδο των λαϊκισμών.
«Ο επόμενος πρόεδρος της χώρας μας έχει την ευθύνη να υπερασπισθεί τις αξίες του φιλελευθερισμού, τις κοινωνικές και δημοκρατικές αξίες, προσθέτοντας ότι η προάσπισή τους «είναι με βεβαιότητα η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας».

Με το στρογγυλό του πρόσωπο, τα γυαλιά με τον μαύρο σκελετό και τα λευκά καλοχτενισμένα μαλλιά του, ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ είναι υπουργός Εξωτερικών της Αγγελα Μέρκελ από το 2013. Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, είναι πιθανόν να αντικατασταθεί από τον σημερινό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Από την επιστροφή του στο υπουργείο Εξωτερικών- μετά μία πρώτη θητεία από τον Νοέμβριο 2005 μέχρι τον Οκτώβριο 2009- ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ μετατράπηκε σε θιασώτη μίας ενεργητικότερης συμμετοχής της Γερμανίας στην επίλυση των διεθνών κρίσεων.
 
Μετριοπαθής απέναντι στη Ρωσία
 
Στο πρόσωπό του, η Γερμανία θα έχει έναν πρόεδρο πιο μετριοπαθή απέναντι στη Ρωσία σε σύγκριση με την καγκελάριο. Πρεσβεύοντας μία διπλωματία που θέλει να διατηρήσει τον διάλογο με το Κρεμλίνο, ο Στάινμαϊερ δεν δίστασε να επικρίνει αυτό που θεωρεί υπερβολικά πολεμοχαρή πολιτική του ΝΑΤΟ κατά της Μόσχας.

«Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε σήμερα είναι να δηλητηριάσουμε την κατάσταση με πολεμοχαρείς κραυγές και ήχο αρβυλών», δήλωσε το περασμένο καλοκαίρι.

Πριν αναλάβει το πόστο του υπουργού Εξωτερικών, ο Στάινμάγερ ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό.

«Δεν είχα ποτέ την πρόθεση να γίνω πολιτικός», είχε ομολογήσει στο περιοδικό Bunte.

Διδάκτορας του Δικαίου, ο Στάινμαϊερ ανέβηκε την κλίμακα της πολιτικής του σταδιοδρομίας στη σκιά του μέντορά του Γκέρχαρντ Σρέντερ, του οποίου υπήρξε διευθυντής του γραφείου του στην καγκελαρία.

Από τη θέση αυτή θα συμμετάσχει από κοντά στην επεξεργασία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες η ραζοσπαστική αριστερά κατήγγειλε ως γενεσιουργές αιτίες φτώχειας, άλλοι όμως θεωρούν ότι είναι η αιτία της καλής κατάστασης της υγείας της γερμανικής οικονομίας.

Μετά την πρώτη του θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δεν κατόρθωσε να παρουσιασθεί ως εναλλακτική στην καγκελάριο Μέρκελ και υπέστη ήττα στις βουλευτικές εκλογές του 2009, επικεφαλής της λίστας του SPD.

Σε προσωπικό επίπεδο, είναι ακτιβιστής της δωρεάς οργάνων και  μάλιστα το 2010, ο ίδιος, ο πατέρας ενός κοριτσιού, αποσύρθηκε πρόσκαιρα από την πολιτική για να δωρίσει το ένα του νεφρό στην σοβαρά άρρωστη γυναίκα του.

 


σχετικα αρθρα