Αν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που εκδιώκονται από τη Συρία και το Ιράκ αναζητήσουν καταφύγιο στις Φιλιππίνες, θα βάλει στην άκρη τις υποχρεώσεις του αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου να προστατεύσει τον λαό του, προειδοποίησε ο Ροντρίγο Ντουτέρτε.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων επεσήμανε ότι η νότια επαρχία Μιντανάο έχει ήδη γίνει προπύργιο ανταρτών και πρόσθεσε ότι ανησυχεί για «την τρομοκρατία που προβάλλει» από την εισροή εξτρεμιστών που ενδέχεται να εκμεταλλευτούν την ανασφάλεια.

«Μόλις οι τρομοκράτες της Μέσης Ανατολής χάσουν την περιοχή τους θα περιπλανηθούν σε άλλα μέρη και θα έρθουν εδώ και πρέπει να προετοιμαστούμε», τόνισε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων.

«Να θυμάστε, αυτοί οι τύποι, δεν έχουν ούτε ένα ίχνος ανθρώπινου δικαιώματος, πιστέψτε με. Δεν θα αφήσω απλώς τους πολίτες μου να σφαγιαστούν για χάρη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτά είναι μ…κίες», υπογράμμισε.

Με καταγωγή από την επαρχία Μιντανάο και δήμαρχος της πόλης Νταβάο επί 22 χρόνια, ο Ντουτέρτε δήλωσε ότι στην περιοχή υπάρχει «μια πολύ ισχυρή» ισλαμιστική εξέγερση και ότι αντάρτες της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ πιάνουν ομήρους σχεδόν καθημερινά.

Η Αμπού Σαγιάφ κρατά 21 ομήρους, στην πλειονότητά τους αλλοδαπούς και, παρά τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση για την εξάλειψή τους, συνεχίζουν ανενόχλητοι τις πειρατείες και τις απαγωγές.

Ο Ντουτέρτε εξήγησε ότι οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία και η Μαλαισία συνεργάζονται στενά ώστε να κρατήσουν μακριά τους ξένους εξτρεμιστές.