Τελεσίγραφο μέχρι το τέλος του έτους έδωσε στους Ευρωπαίους ο Ερντογάν για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Άγκυρας για μεταναστευτικό και άλλα θέματα.

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο οποίος δήλωσε μέσα στο μήνα ότι η κράτηση των πολιτικών της αντιπολίτευσης και η έκταση των εκκαθαρίσεων μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου «θέτουν υπό αμφισβήτηση τη βάση για τη βιώσιμη σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας». 

«Ποιος είσαι εσύ; Από πότε έχεις εσύ την εξουσία να αποφασίσεις για την Τουρκία; Πώς μπορείς εσύ,  που δεν έχεις εντάξει την Τουρκία στην ΕΕ εδώ και 53 χρόνια, να έχεις την εξουσία να πάρεις μια τέτοια απόφαση;» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

 

Η Τουρκία μπορεί να διεξαγάγει δημοψήφισμα την ερχόμενη χρονιά για το αν θα συνεχίσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίησή του προς τις Βρυξέλλες ότι πρέπει «να πάρουν μια απόφαση» αναφορικά με την ένταξη της Τουρκίας.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να είναι υπομονετικοί μέχρι το τέλος του χρόνου και στη συνέχεια είπε πως μπορεί να πραγματοποιηθεί μια ψηφοφορία για την ένταξη στην ΕΕ

«Ας περιμένουμε μέχρι το τέλος του έτους και μετά ας δώσουμε το λόγο στο λαό. Ας μας πει ο λαός, δεδομένου ότι εκείνοι θα πάρουν την τελική απόφαση. Ακόμα και οι Βρετανοί ζήτησαν το λόγο από το λαό. Οι Βρετανοί είπαν ας "βγούμε" και βγήκαν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερvτογάν.