Ο δήμαρχος του Σικάγο, Ραμ Εμάνιουελ δήλωσε ότι η πόλη του θα παραμείνει ασφαλές καταφύγιο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φοβούνται ότι θα απελαθούν, επειδή εισήλθαν στις ΗΠΑ παράνομα. H δήλωση  έγινε μετά από αυτή του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ , ο οποίος απείλησε ότι θα απελάσει έως και 3 εκατομμύρια μετανάστες που έχουν ποινικό μητρώο.

Η δέσμευση του δημάρχουν του Σικάγο ήρθε αφού οι δήμαρχοι της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες έκαναν ανάλογες δηλώσεις την προηγούμενη εβδομάδα. Σημείωσαν πως θα διατηρήσουν το καθεστώς των «πόλεων καταφυγίων».

«Είστε ασφαλείς στο Σικάγο. Είστε σίγουροι στο Σικάγο. Και δέχεστε υποστήριξη στο Σικάγο», είπε ο Εμάνιουελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αυτή είναι μια πόλη ενσωμάτωσης», τόνισε.

Το κίνημα των πόλεων καταφυγίων έχει επεκταθεί σε σχεδόν 40 αμερικανικές πόλεις, στις οποίες η αστυνομία αποφεύγει να ελέγξει το καθεστώς των μεταναστών που συλλαμβάνει και δεν μοιράζεται σχετικές πληροφορίες με τις ομοσπονδιακές αρχές. Η κίνηση ήρθε περισσότερο στη δημοσιότητα υπό τη διακυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και πλέον θεωρείται από πολλούς μια αναγκαιότητα καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευθεί να αυξήσει τις απελάσεις και να μην δίνει ομοσπονδιακή επιχορήγηση στις πόλεις που προστατεύουν τους παράτυπους μετανάστες.

Το δημοτικό συμβούλιο του Σικάγο αναμένεται να εγκρίνει σύντομα το σχέδιο του Εμάνιουελ για την έκδοση μιας δημοτικής ταυτότητας, η οποία θα δίνεται στους παράτυπους μετανάστες, τους άστεγους και σε όσους δεν μπορούν να εκδώσουν κανονική αστυνομική ταυτότητα.