Όλο και πιο δύσκολη καθιστούν την κατάσταση για τον Ματέο Ρέντσι οι δημοσκοπήσεις για το ιταλικό δημοψήφισμα, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου και θα είναι το επόμενο κρίσιμο πολιτικό γεγονός για την Ευρώπη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι 32 δημοσκοπήσεις, που διεξήχθησαν από 11 διαφορετικές εταιρείες, δίνουν προβάδισμα στο «όχι» στις θεσμικές αλλαγές που προωθεί ο ιταλός πρωθυπουργός.

Τρεις σφυγμομετρήσεις που δημοσιεύτηκαν χθες Δευτέρα θέλουν την πλευρά του κ. Ρέντσι να ηττάται με πέντε έως επτά μονάδες.

Καμία από τις τρεις έρευνες δεν συνυπολογίζει το κρίσιμο μπλοκ των αναποφάσιστων, που παραμένει σε διψήφια επίπεδα. Ίσως όμως η πιο ανησυχητική εξέλιξη για τον κεντροαριστερό πρωθυπουργό είναι ότι ενώ ο αριθμός των αναποφάσιστων μειώνεται το προβάδισμα του «Όχι» διευρύνεται.

Παράλληλα, παράγοντας-κλειδί για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θεωρείται η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις περιοχές του Νότου, που υποστηρίζουν το «Όχι» αλλά συνήθως απέχουν από τις κάλπες.

Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στο πολιτικό μέλλον του Ματέο Ρέντσι, ύστερα και από τον υπαινιγμό του ότι δεν θα παραμείνει στην εξουσία αν επικρατήσει το «όχι» για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ερωτηθείς σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τι θα πράξει αν επικρατήσει το "Όχι" στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, ο Iταλός πρωθυπουργός απάντησε:

Αν πρόκειται να παραμείνω στο κοινοβούλιο και να κάνω ό,τι έκαναν όλοι οι προηγούμενοι, δηλαδή να φυτοζωώ και να κάθομαι μην κάνοντας τίποτα, αυτό δεν μου ταιριάζει

Οι πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι αν ο Ρέντσι παραιτηθεί έπειτα από ένα "Όχι" στο δημοψήφισμα, θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές μέσα στο 2017, έναν χρόνο πριν από τις προγραμματισμένες. Το δημοψήφισμα έχει επίσης διευρύνει την πόλωση στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) του Iταλού πρωθυπουργού.