Την άποψη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να γίνει σύμμαχος της Συρίας αν οι πράξεις του συμβαδίσουν με την προεκλογική του ρητορική, εξέφρασε ο Πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ Άσαντ, αν και εμφανίστηκε επιφυλακτικός να διατυπώσει ξεκάθαρη άποψη για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Σύρος πρόεδρος δήλωσε χθες ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τον Τραμπ στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών και σημείωσε χαρακτηστικά:

Η Δαμασκός θα περιμένει να δει αν ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα αλλάξει την πολιτική του για τη Συρία

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ, ο Άσαντ είπε ότι ο ρεπουμπλικανός ηγέτης είχε κάνει πολλά υποσχόμενες δηλώσεις για την ανάγκη καταπολέμησης των ισλαμιστών στον συριακό πόλεμο, αλλά αναρωτήθηκε αν θα είναι αποτελεσματικός.

"Τί θα γίνει με τις αντισταθμιστικές ροπές μέσα στην (αμερικανική) κυβέρνηση;" είπε ο Άσαντ σε πορτογαλικό κανάλι ειδήσεων σύμφωνα με δηλώσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την κρατική συριακή τηλεόραση, αναφερόμενος σε ανταγωνιστικά "λόμπι και δυνάμεις" μέσα στην κυβέρνηση που όπως είπε συνήθως επηρεάζουν κάθε νεοεκλεγμένο Aμερικανό πρόεδρο.

Ο Τραμπ έχει αμφισβητήσει την πολιτική της απερχόμενης κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία συμμαχεί με την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία για να υποστηρίξει μερικούς από τους αντικαθεστωτικούς που ζητούν την απομάκρυνση του Άσαντ τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο Τραμπ έχει πει ότι παρότι δεν συμπαθεί τον Άσαντ, ο Σύρος πρόεδρος "σκοτώνει το Ισλαμικό Κράτος" με τη βοήθεια του Ιράν και της Ρωσίας.

"Για αυτό για εμάς είναι ακόμα αμφισβητήσιμο αν θα μπορέσει να κάνει κάτι ή να εκπληρώσει όσα υποσχέθηκε ή όχι", είπε ο Άσαντ. "Είμαστε πολύ προσεκτικοί στο να τον κρίνουμε (...) αλλά αν, ας πούμε, πρόκειται να πολεμήσει τους τρομοκράτες, ασφαλώς και θα γίνουμε σύμμαχοι, φυσικοί σύμμαχοι με τους Ρώσους, με τους Ιρανούς", πρόσθεσε.