«Εξτρεμιστές» βρίσκονται μεταξύ των επιβατών του διεθνούς στολίσκου που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα Ισραηλινός υπουργός. «Οι οργανωτές της αποστολής αυτής διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν εξτρεμιστές μεταξύ τους, όμως είναι φανερό ότι ψεύδονται και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι επιδιώκουν την πρόκληση όπως και κατά την προηγούμενη αποστολή», δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο Γιούλι Εντελστάιν, υπουργός Ενημέρωσης και Διασποράς.

Στις 31 Μαΐου του 2010, εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση Ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, το οποίο συμμετείχε στο διεθνή στολίσκο κατά την πρώτη επιχείρηση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι οργανωτές της νέας αποστολής απέρριψαν χθες τους ισχυρισμούς του ισραηλινού στρατού, ο οποίος έκανε λόγο για ένα «πυρήνα εξτρεμιστών» στα πλοία.

Το διεθνή στολίσκο αποτελούν «εννέα ή δέκα πλοία» και περίπου 300 ακτιβιστές από 22 χώρες, ενώ αρχικά οι οργανωτές είχαν κάνει λόγο για περίπου 20 πλοία και περίπου 1.200 ακτιβιστές.

Οι οργανωτές κατήγγειλαν ορισμένα «διαδικαστικά εμπόδια από τις ελληνικές αρχές», οι οποίες (αρχές), όπως υποστήριξαν, δέχονται «πιέσεις από το Ισραήλ».

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, οι οργανωτές αναφέρονταν κυρίως στα προβλήματα που συνάντησαν για να εξασφαλίσουν άδειες ελλιμενισμού και στους σχολαστικούς ελέγχους των εγγράφων ναυσιπλοΐας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «το Ισραήλ καταβάλλει προσπάθειες για να μπορέσουν οι δημοσιογράφοι να κινηματογραφήσουν και να καλύψουν καλύτερα το θέμα, χωρίς κινδύνους, γιατί δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε».

Χθες, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η χώρα του κατάφερε, χάρη σε μια διπλωματική εκστρατεία, να μειώσει τον αριθμό των πλοίων που συμμετέχουν στο διεθνή στολίσκο, αλλά και των επιβατών τους.