Οι αναφορές του Μπάρακ Ομπάμα στη δημοκρατία, στις ανισότητες, αλλά και στον Ντόναλντ Τραμπ κυριάρχησαν στα διεθνή ΜΜΕ. Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά υπήρχε στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Ακρόπολη, σε συνδυασμό με τις αναφορές του στη σύγχρονη δημοκρατία. 

Το CNN σε εκτενές ρεπορτάζ γράφει για την επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Ακρόπολη, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρετίζει τη δημοκρατία ακόμα και όταν είναι πολύπλοκη. Κάνει λόγο στην αναφορά του Ομπάμα στον Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας πως άφησε αιχμές για τον νέο πρόεδρο, με τον οποίο, όπως είπε, έχουν διαφορετικές απόψεις. 

=

Η Dewtse Welle βγάζει τίτλο από τη φράση του Ομπάμα πως "η ανισότητα είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία", σημειώνοντας πως επέλεξε τον τόπο γέννησης της δημοκρατίας, για να μιλήσει για τις ανισότητες στον κόσμο. Στο ρεπορτάζ τονίζεται πως πρέπει να προστατευτούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και επισημαίνεται σημείο της ομιλίας του όπου μίλησε για το θέμα αυτό.

To Spiegel επιλέγει στον τίτλο "Η δημοκρατία είναι σημαντικότερη από το κάθε άτομο".

 

H  Frankfurter Allgemeine επιλέγει στον τίτλο τις αναφορές στο ΝΑΤΟ και στον Τραμπ. 

 

Οι New York Times επιλέγουν τη φράση του Ομπάμα "Η αμερικανική δημοκρατία είναι σημαντικότερη από το κάθε άτομο". 

H  Politico γράφει πως η ο Ομπάμα υπερασπίζεται την δημοκρατία. Στο κείμενο αναφέρεται αντιπαραθετικά με τον Τραμπ και σημειώνεται πως το πρόβλημα στη δημοκρατία είναι ότι καμία φορά κερδίζει το Τραμπ. Το καλό, όμως, είναι πως δεν κερδίζει τελικά.  

 

 

Στην USA today ξεχωρίζει το μήνυμα του Ομπάμα ενάντια στον εθνικισμό. Όπως αναφέρεται ο πρόεδρος Ομπάμα έστειλε μήνυματα και στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ, αναφερόμενος και στον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και σε ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως το προσφυγικό. Στάθηκε, δε, ιδιαίτερα, στις οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις που παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής. 

 

Στη Daily Mail αναφέρεται φράση του Ομπάμα (η μόνη οδός είναι η δημοκρατία ...ακόμα κι όταν δεν κερδίζει πάντα) και παράλληλα σημειώνονται και εκεί οι αναφορές του, για τον Τραμπ και τη νίκη του, τις δυνάμεις που τον στηρίξαν. 

 

Στην Αθήνα, «για μια τελευταία πνοή έμπνευσης, ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε σήμερα την Ακρόπολη, αλλάζοντας το κοστούμι για ένα σακάκι και γυαλιά ηλίου», γράφει το περιοδικό Nouvel Observateur.

«Στην Αθήνα, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στην άνοδο του λαϊκισμού», γράφει το περιοδικό Paris Match.«Από την Ελλάδα ο Ομπάμα προειδοποιεί την Ευρώπη κατά των εθνικισμών» o τίτλος του περιοδικού του L’ Express.«Ο Ομπάμα επιχειρεί να καθησυχάσει τους εταίρους του σχετικά με τις προθέσεις του μελλοντικού Αμερικανού προέδρου» τονίζει η οικονομική Les echos.