Το καθεστώς της Μιανμάρ ζήτησε από την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κίι, το κόμμα της οποίας διαλύθηκε επίσημα πέρυσι, να σταματήσει τις πολιτικές δραστηριότητες για να συμμορφωθεί προς τους νόμους. Η προτροπή αυτή προς την Αούνγκ περιλαμβάνεται σε άρθρο που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα New Light of Myanmar, επίσημο όργανο του καθεστώτος.

Ο υπουργός Εσωτερικών απέστειλε επιστολή στον Εθνικό Σύνδεσμο για τη Δημοκρατία της Αούνγκ στην οποία τονίζει ότι η ηγέτις της αντιπολίτευσης παραβιάζει τους νόμους διατηρώντας ανοιχτή την έδρα του κόμματός της και εκδίδοντας ανακοινώσεις.

«Εάν θέλουν να δεχθούν και να εφαρμόσουν τη δημοκρατία αποτελεσματικά, πρέπει να σταματήσουν τέτοιες δραστηριότητες που μπορούν να πλήξουν την ειρήνη, τη σταθερότητα του κράτους δικαίου και την ενότητα του λαού», τονίζει στην επιστολή του ο υπουργός.

Πρόσφατα, η Αούνγκ ανακοίνωσε ότι θέλει να κάνει περιοδεία στη χώρα. Το πρόγραμμα της περιοδείας της δεν ανακοινώθηκε. Ωστόσο η ιδέα αυτή βρίσκει αντίθετες τις αρχές.

«Φοβούμαστε πολύ ότι, εάν η Αούνγκ Σαν Σου Κίι επισκεφθεί περιοχές της χώρας, θα προκληθούν χάος και ταραχές, όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν», επισημαίνει η εφημερίδα η οποία υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στην Αούνγκ ότι πρέπει να σεβαστεί τους νόμους.

Χθες, η Αούνγκ σε δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του BBC δήλωσε ότι ο βιρμανικός λαός «ζηλεύει» την αραβική άνοιξη.

«Ζηλεύουμε τους λαούς της Τυνησίας και της Αιγύπτου; Ναι, τους ζηλεύουμε για την ταχεία και ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία», τόνισε.

«Ομως, περισσότερο από τη ζήλεια, είναι το αίσθημα αλληλεγγύης και της ανανεωμένης μας προσήλωσης στην υπόθεσή μας, που είναι υπόθεση όλων των γυναικών και των ανδρών που αποδίδουν αξία στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ελευθερία», πρόσθεσε.

Σε μήνυμά της προς το αμερικανικό Κογκρέσο πριν από μία εβδομάδα, η Αούνγκ ζήτησε την υποστήριξη των μελών του στη σύσταση επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα της.