Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε δήλωσε ότι ίσως ακολουθήσει το παράδειγμα της Ρωσίας κι αποχωρήσει από το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων της Χάγης.

Ο Ντουτέρτε χαρακτήρισε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) «άχρηστο» και εξέφρασε την οργή του για τους ισχυρισμούς της Δύσης σχετικά με εξωδικαστικές δολοφονίες, αλλά και για την αποτυχία της να κατανοήσει τον πόλεμό του κατά των ναρκωτικών. Επίσης επέκρινε τον ΟΗΕ επειδή αποτυγχάνει να αποτρέψει το ξέσπασμα συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο.

«Είναι άχρηστοι αυτοί στο Διεθνές Δικαστήριο. (Η Ρωσία) αποσύρθηκε. Μπορεί να ακολουθήσω. Γιατί; Μόνο μικροί σαν κι εμάς δέχονται τα πλήγματα», δήλωσε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων προτού αναχωρήσει για τη Λίμα, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο Ασίας- Ειρηνικού.

Γνωστός για τις προκλητικές δηλώσεις του εκτίμησε ότι η απόφαση της Ρωσίας ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι διεξάγει αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.

«Ποιος μπορεί να είναι ο λόγος; Δεν ξέρω, πραγματικά», είπε. «Ίσως για να προστατεύσουν αυτό που κάνουν στη Συρία, τους εντεινόμενους βομβαρδισμούς και τους φόνους αμάχων» δήλωσε ο Ντουτέρτε.

Επίσης, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε δήλωσε ότι στην περίπτωση που η Ρωσία και η Κίνα αποφασίσουν να δρομολογήσουν μία “νέα τάξη πραγμάτων” θα είναι ο πρώτος που θα συμμετέχει σε αυτή.

Ο Ντουτέρτε επιθυμεί να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Λίμα αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς προσπαθεί να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική με στόχο να απομακρύνει τις Φιλιππίνες από τη μακροχρόνια εξάρτησή τους από τις ΗΠΑ. Ο Ντουτέρτε συχνά εξαίρει τη Ρωσία και την Κίνα.