Ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ ανέθεσε σήμερα στον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, μετά τη μεγάλη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία μέσω του ιστοτόπου της. To Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν κέρδισε το 50% των ψήφων στις εκλογές και η ανάθεση της εντολής σχηματισμού νέας κυβέρνησης αποτελεί απλώς μια τυπική διαδικασία καθώς το κυβερνών κόμμα εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο με 327 έδρες, στις 550.

Ο Ερντογάν θα έχει τώρα διαβουλεύσεις με τα στελέχη του κόμματός του για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, της 61ης της Τουρκίας.

Ο 57χρονος Ερντογάν έχει περιθώριο 45 ημερών, βάσει του Συντάγματος, για την παρουσίαση στον πρόεδρο της νέας κυβέρνησης, της τρίτης που σχηματίζει από το 2003, αλλά οφείλει να ολοκληρώσει το έργο αυτό χωρίς να εξαντλήσει το περιθώριο που έχει και μπορεί να παρουσιάσει τη νέα κυβέρνηση ήδη από μεθαύριο, σύμφωνα με σχολιαστές.

Αναμένεται ότι ο Ερντογάν θα προχωρήσει σε αλλαγές στο απερχόμενο υπουργικό του συμβούλιο, εντάσσοντας ορισμένες νέες προσωπικότητες του AKP.