Προς οριστικοποίηση βαίνουν τα έκτακτα μέτρα που η κυβέρνηση του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι ετοιμάζεται να παρουσιάσει αύριο στο υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, το προσχέδιο που συζητήθηκε χθες σε τρεις αλλεπάλληλες συσκέψεις προβλέπει πως το συνολικό ύψος των μέτρων θα φτάσει τα σαράντα επτά δισ. ευρώ: 1,8 δισ. εφέτος, 5,5 δισ. το 2012, και 20 δισ., τόσο το 2013, όσο και το 2014. Κάτι που σημαίνει ότι ο Μπερλουσκόνι θέλει να αναβάλλει τις σοβαρές περικοπές για μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν, πιθανότατα, μέσα στο 2012.

Στα κύρια σημεία της δέσμης μέτρων περιλαμβάνεται η κατάργηση του "διπλού μισθού" για βουλευτές που κατέχουν και υπουργική θέση. Η κυβέρνηση του μεγιστάνα-πρωθυπουργού θέλει οι υπουργοί που είναι και βουλευτές να συνεχίσουν να παίρνουν μόνο την βουλευτική τους αποζημίωση.

Επανέρχεται η καταβολή δέκα ευρώ για επισκέψεις των ασφαλισμένων στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και είκοσι πέντε ευρώ για τα μη επείγοντα περιστατικά. Από το 2014, η συντάξιμη ηλικία, πρόκειται να συνδεθεί με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Παράλληλα, "παγώνουν" οι νέες προσλήψεις και οι αυξήσεις μισθών στην δημόσια διοίκηση.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που ετοίμασε ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι και συζητήθηκε με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, από το 2012 πρόκειται επίσης να ιδιωτικοποιηθεί ο Ιταλικός Ερυθρός Σταυρός, να απελευθερωθούν τα κλειστά επαγγέλματα --γιατρών, νοσοκόμων και φοροτεχνικών-- και να μειωθούν κατά 10% οι συντάξεις, όταν το ζευγάρι αποτελείται από συνταξιούχο άνω των εβδομήντα ετών και από αλλοδαπή πρώην οικιακή βοηθό.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι από την μία προσπαθεί να αποφύγει την αύξηση των φόρων, από την άλλη όμως, σύμφωνα τουλάχιστο με τα μέχρι τώρα στοιχεία, δεν προκύπτει με σαφήνεια αν θα καταφέρει να δημιουργήσει ένα ευνοϊκότερό φορολογικό σύστημα, κάτι που αποτελούσε κύρια του επιθυμία. Παράλληλα, ο Μπερλουσκόνι αποφάσισε να "κληροδοτήσει" το βάρος των ουσιαστικότερων περικοπών στην επόμενη κυβέρνηση, θέλοντας να αποφύγει σήμερα το πολιτικό κόστος.

Η αντιπολίτευση, διαμέσου του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι και του κεντρώου Πιερφερντινάντο Καζίνι κάνει λόγο για "πράξη ανευθυνότητας" και "κολοσσιαία κοροϊδία σε βάρος ολόκληρης της χώρας". Ο Μπερλουσκόνι όμως, μετά την ήττα των δημοτικών εκλογών και των πρόσφατων δημοψηφισμάτων, δεν θέλει να ρισκάρει νέο κατρακύλισμα της δημοτικότητάς τους, έστω και αν η στρατηγική αυτή μπορεί να τον οδηγήσει σε μια απευθείας σύγκρουση με τον υπουργό Οικονομικών Τρεμόντι.