current views are: 6

17 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση13:59

Εκκληση Ομπάμα και Μέρκελ για συνέχιση της συνεργασίας ΗΠΑ – ΕΕ

Έκκληση για συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας απηύθυναν σε κοινό άρθρο τους στο περιοδικό WirtschaftsWoche η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μπαράκ Ομπάμα.

Δημοσίευση 13:59’

Έκκληση για συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας απηύθυναν σε κοινό άρθρο τους στο περιοδικό WirtschaftsWoche η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μπαράκ Ομπάμα.

Έκκληση για συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας απηύθυναν σε κοινό άρθρο τους στο περιοδικό WirtschaftsWoche η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μπαράκ Ομπάμα.

Οι δύο ηγέτες τονίζουν ότι ο κόσμος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, «το μέλλον ήδη συμβαίνει και δεν θα υπάρξει επιστροφή στον κόσμο πριν από την παγκοσμιοποίηση». «Οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία να φτιάξουν την παγκοσμιοποίηση βάσει των αξιών και των ιδεών τους», προσθέτουν ο Ομπάμα και η Μέρκελ.

«Το οφείλουμε στις επιχειρήσεις και τους πολίτες μας, ακόμη και σε ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα, να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε την συνεργασία μας», τονίζουν.

Το άρθρο αυτό αποτελεί μια μεγάλη αντίθεση με τη ρητορική του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε απειλήσει να ακυρώσει τις ήδη υπάρχουσες εμπορικές συμφωνίες και να βάλει στον πάγο όσες είναι υπό συζήτηση, ενώ είχε κατηγορήσει τη Μέρκελ ότι «καταστρέφει τη Γερμανία» με τη μεταναστευτική της πολιτική.

«Ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια μας δεσμεύει να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια σε πολλά εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, διότι γνωρίζουμε ότι η πραγματική ισχύς των αξιών μας μετράται από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους πιο αδύναμους και τους πιο ευάλωτους», υπογραμμίζουν στο άρθρο Ομπάμα και Μέρκελ.

Παράλληλα οι δύο ηγέτες στο άρθρο τους εξηγούν ότι η διατλαντική συμφωνία εμπορίου TTIP «χωρίς αμφιβολία» θα ωφελήσει τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς εργοδότες, εργαζόμενους, καταναλωτές καθώς και τους γεωργούς.

«Είμαστε πιο ισχυροί όταν συνεργαζόμαστε», εκτιμούν. «Τώρα που η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται πιο γρήγορα από ποτέ και οι παγκόσμιες προκλήσεις είναι τόσο μεγάλες όσο ποτέ, η συνεργασία αυτή είναι πιο σημαντική από ποτέ στο παρελθόν», εξηγεί ο Ομπάμα και η Μέρκελ στο άρθρο τους.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ και η Γερμανίδα καγκελάριος επισημαίνουν: «Η συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας έχει επίσης διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας του Παρισιού. Υπάρχει χώρος στον κόσμο μας για την κοινή προστασία του πλανήτη μας», τονίζουν.

Το άρθρο αυτό αποτελεί ένα είδος διατλαντικής διακήρυξης του τρόπου διακυβέρνησης, αλλά και μια αντίθεση στον κόσμο που παρουσίασε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, στον οποίο εγείρονται σύνορα και διαχωρισμοί και όπου το ελεύθερο εμπόριο είναι κακό, ενώ το σύνθημα «Η Αμερική πρώτη» καλό, στον οποίο ο εγωισμός είναι το νέο νόμισμα της παγκόσμιας οικονομίας.

Για τους Αμερικανούς, η Μέρκελ είναι η ιδεώδης συνεργάτιδα, η οποία πλέον μετά τη νίκη του Τραμπ αναδεικνύεται σε ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου, όπως την χαρακτήρισε η New York Times.

Μετά τη νίκη Τραμπ η Μέρκελ, που παραμένει στην καγκελαρία, βλέπει να εγείρεται το ερώτημα «και τώρα;», εντελώς διαφορετικά από αν είχε κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές η Χίλαρι Κλίντον, σχολιάζει το Wirtschaftswoche.

Διότι από την εποχή Τραμπ ένα είναι γνωστό: η αβεβαιότητα.

Σε αυτό τον νέο κόσμο των ισχυρών ανδρών χρειάζεται να έχει κανείς γερά νεύρα. Ένα μόνο μπορεί να σκεφτεί κανείς για την εξωτερική πολιτική του Τραμπ, εκτιμά το γερμανικό περιοδικό, ότι θα την κατανοεί ως ένα πόκερ συμφερόντων: Η Ρωσία εναντίον της Ευρώπης, η Βρετανία εναντίον της ΕΕ.


σχετικα αρθρα