Στη σκιά της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, και χωρίς καμία λέξη για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου της Άνγκελα Μέρκελ και του Μπαράκ Ομπάμα. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις, μίλησαν για τα θετικά του ελεύθερου εμπορίου και έστειλαν μήνυμα στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ

Η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε με θερμά λόγια για τον Ομπάμα, λέγοντας πως «οι σχέσεις Γερμανίας – ΗΠΑ αποτέλεσαν βασικό πυλώνα της εξωτερικής μας πολιτικής». Επίσης υπογράμμισε ότι «θα εμπλακούμε περισσότερο στο ΝΑΤΟ στο μέλλον, ιδίως οικονομικά».

Σχετικά με τη συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου με τις ΗΠΑ, η Μέρκελ σημείωσε ότι είναι βέβαιη πως θα τεθεί ξανά σε διαπραγμάτευση μια μέρα, παραδεχόμενη ότι δεν μπορεί να συναφθεί το τρέχον διάστημα. Ακόμη η Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να συνεργαστεί με τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι ΗΠΑ ήταν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος. Για το λόγο αυτό υποστηρίζω τη δημιουργία μίας συμφωνίας εμπορικής. Πιστεύω ότι αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή πεποίθηση ότι η παγκοσμιοποίηση πρέπει να διαμορφωθεί πολιτικά και ανθρώπινα σωστά. Δεν πρέπει να πάμε σε οπισθοδρόμηση. Και για αυτό κάναμε τη συμφωνία με τον Καναδά» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε πως κατά τη συνάντηση υπήρξε συζήτηση για το πώς η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητήσαμε « πως θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, για την TTIP σε καιρούς που υπάρχει ανησυχία για την Παγκοσμιοποίηση. Αυτό που μπορέσαμε να καταδείξουμε είναι ότι οι αγορές, το εμπόριο μπορούν να δημιουργήσουν ευημερία σε όλες τις χώρες. Διατράνωσα τις ελπίδες ότι θα υπάρχει μία ομαλή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και ελπίζω πως οι σχέσεις της χώρας με τις Βρυξέλλες θα παραμείνουν σε εξαιρετικά επίπεδα».

Κατά τα άλλα εξήρε τη Μέρκελ, τονίζοντας πως ήταν «εξαίσια εταίρος» της κυβέρνησής του. Εξάλλου ο Ομπάμα δήλωσε πως ελπίζει ο εκλεγμένος διάδοχός του Ντόναλντ Τραμπ θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση και θα αναζητήσει πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τη Ρωσία, στις περιπτώσεις εκείνες που τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον και της Μόσχας συμπίπτουν.

Αναφερόμενος στην 25η επέτειο για την επανένωση της Γερμανίας, ο Ομπάμα έκανε λόγο για δέσμευση των ΗΠΑ στη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων, χαρακτηρίζοντας ως «ακρογωνιαίο λίθο» τη συμμαχία των ΗΠΑ με τους Ευρωπαίους στο ΝΑΤΟ.

Ο Ομπάμα ακόμα έδωσε μεγάλη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι «και τα δύο έθνη μας με υπερηφάνεια συμμετείχαν στη συμφωνία του Παρισιού, την οποία ο κόσμος θα πρέπει να εφαρμόσει γρήγορα. «Επαίνεσα την ηγεσία της καγκελαρίου Μέρκελ, και του προέδρου Ολάντ για να επιλυθεί το θέμα της Κριμαίας και να παραμείνουν οι κυρώσεις μέχρι η Ρωσία να συμμορφωθεί με τη συμφωνία του Μινσκ» δήλωσε δε, ενώ επαίνεσε τη συμβολή της Γερμανίας σε Ιράκ και Συρία.

«Αν θες ένα μοντέλο για το τι είναι δυνατόν, δες το Βερολίνο, δες τη Γερμάνια, την Άνγκελα Μέρκελ και την προσωπική της ιστορία… Ενδεικτική για το τι έκαναν οι Γερμανοί και πρέπει να είναι περήφανοι γι’ αυτό» παρατήρησε.