Η διάγνωση πως ένας Σουηδός δηλητηριάστηκε από μια επιθετική μορφή του βακτηρίου E.coli προκαλεί φόβους ότι η χώρα αυτή μπορεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επιδημία, παρόμοια με αυτή που έπληξε νωρίτερα φέτος τη Γερμανία, μετέδωσε σήμερα ο σουηδικός ραδιοσταθμός SR.
Πενήντα τρεις Σουηδοί, οι οποίοι ταξίδεψαν φέτος την άνοιξη στη Γερμανία, προσβλήθηκαν από τον τύπο Ο104 του εντεροαιμορραγικού E.coli αφού ήρθαν σε επαφή με φύτρα φασολιών.

Από τη νόσο απεβίωσαν τουλάχιστον 40, εκ των οποίων ένας στη Σουηδία. Εντούτοις το κρούσμα στην περιφέρεια Σόνεν της Σουηδίας αφορά έναν άνδρα που δεν είχε μεταβεί στη Γερμανία ούτε είχε έρθει σε επαφή πρόσφατα με Γερμανούς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φόβοι ότι αυτό το κρούσμα μπορεί να οφείλεται σε τοπικό βακτήριο.

"Αν δούμε περισσότερα τέτοια κρούσματα στη Σουηδία, τότε η κατάσταση θα είναι σοβαρή", δήλωσε η Σόφι Ίβαρσον, μια εκπρόσωπος του Εθνικού Ινστιτούτου για την Πρόληψη Μεταδοτικών Ασθενειών, σε σχόλιά της που μεταδόθηκαν από το ραδιοσταθμό SR. Ωστόσο αξιωματούχοι επισήμαναν ότι εξακολουθούν να διεξάγονται έρευνες.

Ο σουηδός ασθενής προσβλήθηκε στα μέσα Ιουνίου και τα συμπτώματα που εμφάνισε ήταν σοβαρά. Τη Δευτέρα, οι σουηδικές αρχές συνέστησαν στους πολίτες να μην καταναλώνουν φύτρα φασολιών είτε αυτά προέρχονται από εισαγωγές είτε έχουν καλλιεργηθεί στη Σουηδία.