Ανήσυχοι για το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων και τη μονιμότητα των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ, η Άνγκελα Μέρκελ, η Τερέζα Μέι, ο Μαριάνο Ραχόι, ο Ματέο Ρέντσι και ο Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκαν με τον Μπαράκ Ομπάμα, για τελευταία φορά πριν από την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο. Επισήμως, τουλάχιστον,  στην αντζέντα της συνόδου των ηγετών, δεν υπήρξε το ζήτημα του ελληνικού χρέους. 

Αν και δεν πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου, σύμφωνα με τη DW,  θεωρείται βέβαιο ότι αυτό που απασχόλησε τη μίνι Σύνοδο Κορυφής ήταν οι συνέπειες της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στο επίπεδο των διμερών σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ευρωπαίοι ηγέτες ενημερώθηκαν για την προσωπικότητα και τις μετεκλογικές προτεραιότητες του Ντόναλντ Τραμπ από τον πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος είναι ο μόνος από τους έξι πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών που έχει συνομιλήσει μαζί του και είναι σε θέση να βοηθήσει τους ευρωπαίους να σχηματίσουν εικόνα για τον νέο αμερικανό πρόεδρο.

Κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα επιζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση των σημαντικότερων εμπορικών συμφωνιών των ΗΠΑ και την προστασία της οικονομίας της χώρας του από τον ξένο ανταγωνισμό. Είχε πει επίσης ότι θα επιζητήσει τη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, γεγονός το οποίο θέτει εν αμφιβόλω το καθεστώς των κυρώσεων τις οποίες επέβαλαν η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες το 2014, μετά την επέμβαση της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία.

Οι τοποθετήσεις αυτές δημιουργούν αβεβαιότητα στους ευρωπαίους ηγέτες, τηρώντας όμως στάση αναμονής για να δουν πρακτικά τις αλλαγές της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. 

Σαφή μηνύματα προς Τραμπ

«Οι εμπορικές συμφωνίες πρέπει να είναι περισσότερο από τελωνειακές συμφωνίες» τόνισε  η Άνγκελα Μέρκελ, κατά τις χθεσινές κοινές δηλώσεις, με τον Μπαράκ Ομπάμα,  στέλνοντας μήνυμα στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα αναθεωρήσει όλες τις εμπορικές συμφωνίες της Αμερικής.

«Οι ΗΠΑ ήταν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος. Για το λόγο αυτό υποστηρίζω τη δημιουργία μίας συμφωνίας εμπορικής. Πιστεύω ότι αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή πεποίθηση ότι η παγκοσμιοποίηση πρέπει να διαμορφωθεί πολιτικά και ανθρώπινα σωστά. Δεν πρέπει να πάμε σε οπισθοδρόμηση. Και για αυτό κάναμε τη συμφωνία με τον Καναδά» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Μιλήσαμε για πολλές κοινές δράσεις όπως τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και εργαζόμαστε από κοινού όταν πρόκειται για την ενίσχυση του εναερίου χώρου και οι ΗΠΑ φέρουν το βασικό φορτίο» συνέχισε η Άνγκελα Μέρκελ και σημείωσε: «Συνεργαζόμαστε σχετικά με το ζήτημα του Αφγανιστάν και συνεχίζουμε με αυτή τη δράση. Πιστεύουμε ότι η είσοδος στη Ρωσία στην Ουκρανία είναι ένα ζήτημα που απαιτεί πολιτική λύση και η συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι απαραίτητη και μέχρι το τέλος της προεδρίας της παρούσας ηγεσίας».