Με ένα συγκλονιστικό εξώφυλλο που θα συζητηθεί κυκλοφορεί το περιοδικό «Economist», το οποίο σχολιάζει τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Το εξώφυλλο φέρει τίτλο «Ο νέος εθνικισμός» και φιλοξενεί σε μια φωτογραφία τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Νάιτζελ Φάρατζ και τη Μαρίν Λε Πεν, αποτυπώνοντας τη νέα τάξη πραγμάτων που έχει δημιουργηθεί παγκοσμίως.

Ειδικότερα, ο Τραμπ και ο Φάρατζ φαίνονται να φορούν τα ρούχα της επανάστασης και να χτυπούν τα τύμπανα (του πολέμου), ενώ ο Πούτιν ντυμένος κι αυτός με στρατιωτική σχολή άλλων χρόνων, παίζει... φλογέρα.

Στο βάθος, η Μαρίν Λε Πεν ως «Ελευθερία» φαίνεται να κρατά στα χέρια της τη γαλλική σημαία και να οδηγεί τον λαό.

«Με το κάλεσμα του να βάλει "την Αμερική πρώτα" Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο τελευταίος που στρατολογήθηκε σε έναν επικίνδυνο εθνικισμό» γράφει ο Economist και σημειώνει πως όταν «φώναζε» ότι θα κάνει την Αμερική σπουδαία ξανά, ουσιαστικά επαναλάμβανε την καμπάνια του Ρόναλντ Ρίγκαν το 1980. «Η Αμερική του Ρίγκαν ήταν αισιόδοξη, του Τραμπ είναι θυμωμένη», σημειώνει ωστόσο ο αρθρογράφος.

«Καλωσήρθατε στον νέο εθνικισμό. Για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι μεγάλες και αναδυόμενες δυνάμεις είναι ταυτόχρονα δέσμιες διάφορων ειδών σωβινισμού. Όπως ο Τραμπ, έτσι και οι ηγέτες χωρών όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία υιοθετούν απαισιόδοξες απόψεις πως οι εξωτερικές υποθέσεις είναι παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, όπου τα παγκόσμια συμφέροντα ανταγωνίζονται τα εθνικά. Είναι μια μεγάλη αλλαγή που κάνει ακόμη πιο επικίνδυνο τον κόσμο», τονίζει το περιοδικό.