Ο κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο δήλωσε σήμερα ότι οι σχέσεις της χώρας του με το Σουδάν θα παραμείνουν καλές, όποιες αλλαγές κι αν συμβούν στο αφρικανικό κράτος, το οποίο προετοιμάζεται για την απόσχιση του νότιου τμήματός του.
Ο Χου δήλωσε στο σουδανό πρόεδρο Όμαρ Χάσαν αλ Μπασίρ ότι η Κίνα ελπίζει ότι το βόρειο και το νότιο Σουδάν θα καταφέρουν να επιλύσουν τα προβλήματά τους και να γίνουν καλοί γείτονες.

Κίνα διατηρεί τη φιλική της πολιτική προς το Σουδάν και αυτή η πολιτική δεν θα αλλάξει ανεξάρτητα από τις διεθνείς αλλαγές ή την κατάσταση στο εσωτερικό του Σουδάν", επεσήμανε ο Χου, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι στις συζητήσεις που θα γίνουν στη διάρκεια της επίσκεψης του αλ Μπασίρ στο Πεκίνο θα θιγεί και το ζήτημα της προγραμματισμένης για τις 9 Ιουλίου απόσχισης του νότιου Σουδάν--το γεγονός αυτό θα στερήσει από την κυβέρνηση του βόρειου Σουδάν τα τρία τέταρτα της εγχώριας παραγωγής σε πετρέλαιο, η οποία φτάνει τα 500.000 βαρέλια την ημέρα.

Η Κίνα εισάγει μεγάλες ποσότητες σουδανικού αργού πετρελαίου και επιθυμεί να διασφαλίσει ότι η απόσχιση του νότιου Σουδάν δεν θα προκαλέσει συγκρούσεις οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στην εξαγωγή πετρελαίου.

Ο αλ Μπασίρ, ο οποίος αποκάλεσε τον Χου "φίλο και αδελφό" του, επεσήμανε ότι το Σουδάν ελπίζει να διατηρήσει τη σταθερότητα μεταξύ του βορρά και του νότου, σύμφωνα με το Νέα Κίνα. Το Σουδάν εξάλλου ευχαρίστησε την Κίνα για την υποστήριξη που προσέφερε στον πρόεδρό του, εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όπως ανέφερε ο σουδανός υπουργός Εξωτερικών Άλι Κάρτι.

"Λάβαμε διαβεβαιώσεις στη διάρκεια των δύο ημερών από όλους τους ηγέτες που έχουμε συναντήσει ότι η Κίνα θα υποστηρίξει το Σουδάν όσον αφορά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο", υπογράμμισε ο Κάρτι. "Δεν ήταν είδηση για το Σουδάν, αλλά ήταν μία διαβεβαίωση την ώρα που χρειαζόμαστε έναν φίλο όπως η Κίνα να μιλήσει δυνατά για το θέμα".