Στον κοινοβουλευτικό Μάικ Πομπέο, μία αμφιλεγόμενη φιγούρα της αμερικανικής πολιτικής ζωής πρόσφερε ο Ντόναλντ Τραμπ τη θέση του διευθυντή της CIA.

Μέλος του ακροδεξιού κινήματος Tea Party ο 52χρονος απόφοιτος του Harvard στήριξε αρχικά τον Μάρκο Ρούμπιο στις εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Ωστόσο όταν ο Τραμπ αναδείχτηκε υποψήφιος, ο Πομπέο άλλαξε τη θέση του: «Λαμβάνει καλές αποφάσεις στην επιχειρηματική του σταδιοδρομία, στην οικογενειακή του ζωή, άρα είμαι ενθουσιασμένος που θα έχουμε έναν αρχιστράτηγο που θα βάλει χωρίς φόβο την Αμερική μπροστά», ανέφερε.

Ο Πομπέο, είναι ισόβιο μέλος της National Riffle Association (Εθνική Ένωση Όπλων), του πανίσχυρου λόμπι που έχει παραλύσει κάθε προσπάθεια σοβαρού ελέγχου της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, ενώ είναι σκληροπυρηνικός πολέμιος των εκτρώσεων. Ψήφισε εξάλλου κατά της ανανέωσης του νόμου κατά τις βίας στις γυναίκες, στάθηκε απέναντι στο κλείσιμο της φυλακής στο Γκουαντάναμο. Χαρακτηριστική είναι μία δήλωση που έκανε έπειτα από επίσκεψη στο κολαστήριο το 2013, όταν κρατούμενοι έκαναν απεργία πείνας:

Μου φάνηκε πως πολλοί από αυτούς έβαλαν βάρος…

Ταυτόχρονα πολέμησε με λύσσα την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ενώ στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής έχει κατακρίνει τις προσπάθειες να ρυθμιστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα…