Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής εξέφρασε σήμερα βαθιά ανησυχία για την απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει τη δημόσια πρόσβαση στη διαδικτυακή ιστοσελίδα LinkedIn, λέγοντας ότι δημιουργεί ένα προηγούμενο το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αιτιολογήσει τον αποκλεισμό και άλλων ιστοσελίδων που λειτουργούν στη Ρωσία.

Το LinkedIn, τα κεντρικά γραφεία του οποίου βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι το πρώτο μεγάλο κοινωνικό δίκτυο που αποκλείεται βάσει ενός νέου νόμου που απαιτεί από εταιρίες που κατέχουν δεδομένα Ρώσων πολιτών να τα αποθηκεύουν σε ρωσικό έδαφος.

Αναλυτές στις υπηρεσίες του Διαδικτύου λένε πως και άλλες εταιρίες τεχνολογίας, περιλαμβανομένου του Facebook και του Twitter, μπορεί επίσης να ανακαλύψουν ότι έχει αποκλειστεί η πρόσβαση σε αυτές, εκτός εάν μεταφέρουν τα δεδομένα σε εξυπηρετητές με έδρα τη Ρωσία.

Η Μαρία Όλσον, εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα, δήλωσε πως η Ουάσινγκτον κάλεσε τις ρωσικές αρχές να αποκαταστήσουν αμέσως την πρόσβαση στο LinkedIn και είπε πως οι περιορισμοί βλάπτουν τον ανταγωνισμό και τον ρωσικό λαό.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για την απόφαση της Ρωσίας να εμποδίσει την πρόσβαση στην ιστοσελίδα LinkedIn", ανέφερε η Όλσον σε δήλωση που στάλθηκε στο Ρόιτερς.

Η απόφαση αυτή είναι η πρώτη στο είδος της και δημιουργεί ένα ανησυχητικό προηγούμενο το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αιτιολογήσει το κλείσιμο οποιασδήποτε ιστοσελίδας η οποία περιλαμβάνει δεδομένα Ρώσων χρηστών.

Σήμερα όποιος προσπαθούσε να μπει στην ιστοσελίδα LinkedIn μέσω της ρωσικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών MTS έβλεπε ένα μήνυμα στα ρωσικά που έλεγε: "Η πρόσβαση στην πηγή που ζητήσατε είναι περιορισμένη". Οι προσπάθειες πρόσβασης στην ιστοσελίδα μέσω του Vimpelcom, μιας άλλης μεγάλης εταιρίας τηλεπικοινωνιών, αποδείχθηκαν επίσης ανεπιτυχείς.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας υποστηρίζει πως οι νέες απαιτήσεις έχουν σχεδιαστεί ώστε να διασφαλίζουν ότι τα προσωπικά δεδομένα ρώσων καταναλωτών προστατεύονται επαρκώς, κάτι που όπως υποστηρίζει μπορεί να γίνει μόνο αν οι εξυπηρετητές βρίσκονται εντός ρωσικής δικαιοδοσίας.

Οι επικριτές του λένε πως ο νέος νόμος είναι μέρος μιας επίθεσης σε κοινωνικά δίκτυα σε μια χώρα η οποία αυξάνει όλο και περισσότερο τον έλεγχο στο Διαδίκτυο. Το Κρεμλίνο αρνείται ότι ασκεί ηλεκτρονική λογοκρισία.

Σε μήνυμα που στάλθηκε μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους Ρώσους χρήστες του, το LinkedIn λυπάται για την απόφαση να απαγορευθεί η πρόσβαση και πως επιδιώκει συναντήσεις με τη ρυθμιστική αρχή των τηλεπικοινωνιών. "Μελετάμε όλους τους δυνατούς τρόπους προκειμένου να επιλύσουμε την κατάσταση", αναφέρει το μήνυμα.

Η εταιρία έχει πάνω από 6 εκατομμύρια καταγεγραμμένους χρήστες στη Ρωσία. Οι ρωσικές αρχές ανέλαβαν δράση μετά την απόρριψη αυτόν τον μήνα από δικαστήριο μιας έφεσης της LinkedIn κατά μιας απόφασης που είχε εκδοθεί νωρίτερα για την απαγόρευση πρόσβασης στην ιστοσελίδα.