Πολιτικό άσυλο σε διάφορες χώρες ζήτησαν Τούρκοι αξιωματικοί που υπηρετούν σε θέσεις του ΝΑΤΟ, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε πως το εν λόγω θέμα επαφίεται στην κάθε χώρα-μέλος ξεχωριστά και δεν αφορά συνολικά τη Συμμαχία.

Αν και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για τον αριθμό των Τούρκων αξιωματικών, Τούρκος αξιωματούχος, όπως μεταδίδει η αμερικανική εφημερίδα, σημείωσε πως η Γερμανία αποτελεί την πρώτη επιλογή όσων στρατιωτικών έχουν ζητήσει άσυλο.

Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο πως σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της γερμανικής μεταναστευτικής υπηρεσίας, πάνω από 4.000 Τούρκοι πολίτες έχουν προχωρήσει σε αίτηση παροχής ασύλου έως το τέλος Οκτωβρίου, ενώ, την ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και κρατικοί λειτουργοί παύθηκαν από τα καθήκοντά τους στην Τουρκία λόγω υπονοιών και κατηγοριών για σχέση με τον Φετουλάχ, τον τουρκικής καταγωγής ιμάμη που θεωρείται υπεύθυνος για την υποκίνηση του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στη γείτονα.