Ιδιαίτερα θετικός στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, πλέκοντας του, μάλιστα, και το εγκώμιο.

"Προσωπικά σέβομαι και εκτιμώ" τον Τραμπ, είπε ο Σίσι, προσθέτοντας ότι εκτιμά ότι ο νέος πρόεδρος θα ασχοληθεί πιο ενεργά με τα θέματα της περιοχής".

"Ουσιαστικά, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τραμπ έχει δείξει μεγάλη κατανόηση της κατάστασης στην περιοχή συνολικά και της κατάστασης στην Αίγυπτο ειδικά", πρόσθεσε.

"Αυτός είναι κι ο λόγος που ανυπομονώ και αναμένω περισσότερη στήριξη και ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων" συμπλήρωσε ο αλ Σίσι.

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις του πρώην επικεφαλής του αιγυπτιακού στρατού με την απερχόμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα ήταν τεταμένες.

Η σκληρή ρητορική Τραμπ σχετικά με την τρομοκρατία έχει απήχηση στους αιγύπτιους αξιωματούχους την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με επιθέσεις τζιχαντιστών που έχουν στερήσει τη ζωή σε εκατοντάδες αστυνομικούς και στρατιώτες.

Ο αλ Σίσι, ο οποίος τον Σεπτέμβριο συναντήθηκε με τον Τραμπ στη Νέα Υόρκη, υποβάθμισε τις εκκλήσεις του Τραμπ να απομακρύνει όσους μουσουλμάνους εισέρχονται στις ΗΠΑ.

"Πρέπει να κάνουμε διάκριση ανάμεσα στις δηλώσεις που γίνονται στη διάρκεια προεκλογικών εκστρατειών και στην πραγματική διακυβέρνηση μίας χώρας μετά την ορκωμοσία ενός προέδρου", τόνισε ο αιγύπτιος πρόεδρος.