Η Σενεγάλη ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αναπτύξει το στρατό της χώρας για να καταφέρει να τερματίσει στις συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες και έχουν προκαλέσει υλικές ζημιές σε κυβερνητικά κτίρια στην πρωτεύουσα Ντακάρ.
Τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται διαδηλώσεις στη χώρα εξαιτίας των διακοπών στην ηλεκτροδότηση οι οποίες έχουν πυροδοτήσει τη λαϊκή οργή εναντίον του προέδρου Αμπντουλαγέ Ουαντέ με αποτέλεσμα οι αστυνομικές δυνάμεις να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες σε όγκο διαδηλώσεις.

"Τώρα πια δεν αστειευόμαστε", δήλωσε ο Σερίνε Μπάκε Ντιάγε, εκπρόσωπος του Ουαντέ, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Ρόιτερς στη διάρκεια της οποία επιβεβαίωσε ότι ο στρατός έχει παραταχθεί σε περιοχές κλειδιά της πρωτεύουσας.

Ένας άλλος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η ανάπτυξη του στρατού θα ελευθερώσει 400 με 500 αστυνομικούς οι οποίοι θα μπορούν πλέον να "αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές", αν χρειαστεί.

Τη Δευτέρα το βράδυ χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους του Ντακάρ διαμαρτυρόμενοι για τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση, που σε κάποιες συνοικίες διήρκεσαν για περισσότερες από 30 ώρες, και προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές στα γραφεία της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού Senelec, ενώ λεηλάτησαν και άλλα κτίρια και κατέστρεψαν αυτοκίνητα.

Η Senelec απολογήθηκε για τις διακοπές τις οποίες απέδωσε στην έλλειψη καυσίμων και στην παλαιότητα των γεννητριών, ενώ η κυβέρνηση επισημαίνει ότι πλέον οι διαδηλώσεις προσφέρουν κάλυψη σε εγκληματίες.

Τα τελευταία χρόνια στη Σενεγάλη, η οποία θεωρείται μία από τις πιο σταθερές και δημοκρατικές χώρες της δυτικής Αφρικής, αυξάνεται η αγανάκτηση των πολιτών για τις δημόσιες υπηρεσίες που συνεχώς χειροτερεύουν, κυρίως η ηλεκτροδότηση, από το 2000 οπότε ανέλαβε την εξουσία ο Ουαντέ.