Την απόφασή της και επίσημα να είναι υποψήφια για τέταρτη φορά με τους Χριστιανοδημοκράτες ανακοίνωσε η Άνγκελα Μέρκελ ενόψει των εκλογών του 2017 στη Γερμανία, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

«Το σκέφτηκα για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η απόφαση να διεκδικήσω μία τέταρτη θητεία –έπειτα από 11 χρόνια στην καγκελαρία- είναι δεν είναι ασήμαντη», είπε και πρόσθεσε πως η απόφασή της ήταν πιο δύσκολη από ποτέ καθώς «θα αντιμετωπίσω προκλήσεις από όλες τις πλευρές». Σημείωσε ακόμα πως είναι έτοιμη και πρόθυμη να υπηρετήσει για τέταρτη πλήρη θητεία ως καγκελάριος σε περίπτωση που εκλεγεί και πρόσθεσε πως στην απόφασή της έλαβε υπόψη και αυτό το ενδεχόμενο.

«Ο στόχος μου είναι να εργαστώ για τη συνοχή της κοινωνίας», συνέχισε, προειδοποιώντας ότι πρέπει να αποφευχθεί η ενίσχυση του μίσους.

Προειδοποίησε πάντως ότι οι εκλογές του 2017 θα είναι «δύσκολες». «Η μάχη για τις αξίες μας» καθώς και «η υπεράσπιση του τρόπου ζωής μας» θα είναι οι δύο βασικοί πυλώνες του προγράμματός της, εξήγησε.

Ανακοίνωσε επίσης πως θα συναντηθεί με τον Χορστ Σεεχόφερ, τον πρόεδρο του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας στις αρχές του 2017 ώστε να συζητήσουν μία κοινή πλατφόρμα καθόδου στις εκλογές.