current views are: 8

20 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση18:31

Θρίαμβος του Φιγιόν στον πρώτο γύρο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στη Γαλλία

Έκλεισαν οι κάλπες για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Γαλλία, οι οποίες διεξήχθησαν με μεγάλη συμμετοχή.

Δημοσίευση 18:31’

Έκλεισαν οι κάλπες για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Γαλλία, οι οποίες διεξήχθησαν με μεγάλη συμμετοχή.

Με πολύ μεγάλη διαφορά ο Φρανσουά Φιγιόν προηγείται των εσωκομματικών του αντιπάλων για το προεδρικό χρίσμα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στη Γαλλία αν και δεν κατάφερε να το λάβει από τον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, σε 9.036 σημεία ψηφοφορίας (από 10.228 συνολικά) για την εκλογή του επόμενου επικεφαλής της γαλλικής δεξιάς και, κατά συνέπεια, διεκδικητή της προεδρίας στις επερχόμενες εκλογές, ο Φρανσουά Φιγιόν λαμβάνει ποσοστό 44.2%, έναντι 28,3% του Αλέν Ζιπέ και 20,8% του Νικολά Σαρκοζί. Η μέχρι στιγμής καταμέτρηση αφορά σε περισσότερους από 3,6 εκατ. ψηφίσαντες. 

Μεγάλη εντύπωση έχει κάνει διεθνώς η πρωτοφανής προσέλευση στις κομματικές κάλπες σε αυτή την προκριματική εκλογή. Το φαινόμενο ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα προσπάθειας συσπείρωσης των δημοκρατικών δυνάμεων ενάντια στην άνοδο της Μαρίν Λε Πεν και της ακροδεξιάς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως για τα γαλλικά μέσα η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των εκλογών η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια πολιτών. Σημειώνεται πως κάθε ψηφοφόρος για να έχει δικαίωμα ψήφου έπρεπε να καταβάλει το ποσό των 2 ευρώ. Αν τελικώς τα συγκεκριμένα στοιχεία επιβεβαιωθούν η δεξιά στη Γαλλία θα έχει συγκεντρώσει περίπου 8 εκατ. ευρώ ποσό το οποίο αρκεί ώστε να πληρωθεί το ποσό που απαιτείται τόσο για τον πρώτο όσο και για τον δεύτερο γύρο των εκλογών ο οποίος θα λάβει χώρα την ερχόμενη Κυριακή 27 Νοεμβρίου.

Η ανάλυση που παρουσιάζει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον έχει να κάνει με την πολιτική αφετηρία των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στη σημερινή διαδικασία. Αναλυτικά σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις, το 63% προέρχεται από το κέντρο και τη δεξιά, το 15% από την αριστερά, το 8% από το εθνικό μέτωπο ενώ το 14% δήλωσε πως δεν έχει κομματική προτίμηση. Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτει το συμπέρασμα πως μόλις 6 στους 10 ψηφοφόρους προέρχονται από την παραδοσιακή γαλλική δεξιά.  


σχετικα αρθρα