current views are: 7

21 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση09:03

Mέρκελ: «Δεν είμαι ένα μισοπεθαμένο ερείπιο»

«Με πλήρη επίγνωση και συνείδηση» έλαβε την απόφαση να διεκδικήσει μία τέταρτη θητεία στην καγκελαρία η Άγκελα Μέρκελ, όπως ανέφερε σε συνέντευξή της στο πρώτο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλοπτικό δίκτυο ARD μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της χθες το βράδυ.

Δημοσίευση 09:03’

«Με πλήρη επίγνωση και συνείδηση» έλαβε την απόφαση να διεκδικήσει μία τέταρτη θητεία στην καγκελαρία η Άγκελα Μέρκελ, όπως ανέφερε σε συνέντευξή της στο πρώτο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλοπτικό δίκτυο ARD μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της χθες το βράδυ.

«Με πλήρη επίγνωση και συνείδηση» έλαβε την απόφαση να διεκδικήσει μία τέταρτη θητεία στην καγκελαρία η Άνγκελα Μέρκελ, όπως ανέφερε σε συνέντευξή της στο πρώτο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλοπτικό δίκτυο ARD μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της χθες το βράδυ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι σκέφτηκε πάρα πολύ πριν πάρει την απόφαση της να είναι εκ νέου υποψήφια και ότι έθεσε στον εαυτό της πολλά ερωτήματα: «Μπορείς να δώσεις στη χώρα σου κάτι ακόμα;” Επαρκούν οι δυνάμεις σου να το κάνεις; ή μήπως δεν μπορείς;». Σημείωσε ωστόσο ότι τώρα χαίρεται που μπορεί να πει: «Ναι, θα συμμετάσχω ξανά σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα».

Για το αν η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ έχει να κάνει με την απόφασή της, η Μέρκελ απάντησε ότι δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα και έθεσε η ίδια ένα άλλο ρητορικό: “Θα είχα αποφασίσει διαφορετικά, εάν δεν είχε γίνει το Brexit;

Πάντως, η εξωτερικη πολιτική την επηρέασε προφανώς: “Διανύουμε δύσκολους καιρούς. Αυτό έπαιξε για μένα ένα ρόλο”, διότι αναρωτήθηκε, όπως είπε, αν έχει τη δύναμη και είναι υγιής ώστε να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις. Εν τούτοις, μετά αποφάσισε ότι δεν μπορεί απλώς να πει πως όλα αυτά είναι για μένα πολύ περίπλοκα, δεδομένου ότι μπορεί να συνεισφέρει σε αρκετά θέματα, ώστε να καταστήσει σαφές ότι η ισχυρή Ευρώπη είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας .

Πρόσθεσε επίσης ότι μπορεί μαζί με άλλους “να επιτύχει συμβιβασμούς και να κάνουν πρόοδους. Θα ήταν όμως γκροτέσκο και παράλογο να παρουσιαζόμουν ως ο κύριος πυλώνας”, όπως είπε υπαινισσόμενη την αναφορά του Μπαράκ Ομπάμα ότι είναι η εναπομείνασα κύρια εκπρόσωπος των ελεύθερων, ανοικτών δυτικών δημοκρατιών.

Το ερώτημα είναι τι μπορώ να δώσω εγώ στη χώρα. Εκείνο το οποίο μου έδωσε την ώθηση είναι το γεγονός ότι είμαι σίγουρη ότι έλαβα την απόφαση έχοντας πλήρη επίγνωση και συνείδηση της απόφασής μου

Το προσφυγικό υποβαθμίστηκε ως θέμα ως εάν να είχε λήξει και εθίγη μόνο εμμέσως, τόσο από τη δημοσιογράφο Ανε Βιλ όσο και από την ίδια την καγκελάριο. Περισσότερο μίλησε με πάθος η Μέρκελ για το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) και το αντιϊσλαμικό κίνημα Pegida. Δεν μπορεί να αντιληφθεί, είπε χαρακτηριστικά, ότι αυτοί που απλώς λένε όχι και απλώς επικρίνουν ισχυρίζονται πως “είναι ο λαός”: “Και εγώ είμαι λαός όπως και άλλοι”, τόνισε η Μέρκελ. “Το AfD έχει κολλήσει βέβαια σε μένα” αλλά δεν θα παρακάμψει έτσι το πρόβλημα.“Είμαι ήδη μέρος της λύσης”, είπε χαρακτηριστικά αποκρούοντας τις επικρίσεις του.

Στο ερώτημα, τέλος, πότε νομίζει ότι έρχεται το τέλος ενός πολιτικού, απάντησε: “Δεν θέλω να είμαι τότε ένα μισοπεθαμένο ερείπιο ” και πρόσθεσε γελώντας πως κοιτάζοντας τον καθρέφτη ”βρίσκω ότι δεν είμαι ακόμα.”

 


σχετικα αρθρα