current views are: 4

22 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση01:36

Τουρκία: Εμπόδισαν ευρωβουλευτές να συναντήσουν στη φυλακή τον Ντεμίρτας

Οι τουρκικές αρχές εμπόδισαν σήμερα ευρωβουλευτές να συναντήσουν τον ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), τον Σελαχατίν Ντεμίρτας.

Δημοσίευση 01:36’

Οι τουρκικές αρχές εμπόδισαν σήμερα ευρωβουλευτές να συναντήσουν τον ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), τον Σελαχατίν Ντεμίρτας.

Οι τουρκικές αρχές εμπόδισαν σήμερα ευρωβουλευτές να συναντήσουν τον ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) χώρας, τον Σελαχατίν Ντεμίρτας, ο οποίος είναι προφυλακισμένος για έρευνα για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες που σχετίζονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουδιστάν (PKK), έκανε γνωστό δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. 

Περίπου δέκα βουλευτές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), με επικεφαλής τον πρόεδρό τους, τον Βούλγαρο, Σεργκέι Στάνισεφ, έμειναν αποκλεισμένοι μπροστά στην πύλη της φυλακής της Αδριανούπολης, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Ντεμίρτας βρίσκεται προφυλακισμένος από την αρχή του μήνα.

«Δεν είναι μόνος, η πολιτική οικογένειά μας είναι αλληλέγγυα μαζί του», δήλωσε ο Στάνισεφ στη διάρκεια μιας αυτοσχέδιας συνέντευξης Τύπου μπροστά από τη φυλακή, χαρακτηρίζοντας «θλιβερή» τη σύλληψη του Ντεμίρτας και «κακό πολιτικό σινιάλο από την πλευρά των τουρκικών αρχών».

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά την προφυλάκιση των συμπροέδρων  Σελαχατίν Ντεμίρτας και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ. Η σύλληψή τους επικρίθηκε έντονα από την ΕΕ και προκάλεσε ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες, οι οποίες διέρχονται μια ιδιαίτερα θυελλώδη περίοδο, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφθασε να μιλήσει για δημοψήφισμα αναφορικά με τη συνέχιση ή όχι των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Στάνισεφ δεν απέκλεισε «ένα πάγωμα των διαπραγματεύσεων ως πολιτικό σινιάλο» προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει «συμβιβασμός» σχετικά με τα ενταξιακά κριτήρια. Ένας βουλευτής του HDP που ήταν παρόν σήμερα στην αντιπροσωπεία, ο Χισιάρ Εζσόι, κατηγόρησε τις τουρκικές αρχές ότι «απομονώνουν» τους φυλακισμένους φιλοκούρδους αξιωματούχους. «Μείωσαν τις σχέσεις με το εξωτερικό», πρόσθεσε.


σχετικα αρθρα