«Μεγάλη» και κρίσιμη φαίνεται πως θα είναι η αποψινή νύχτα για το ζήτημα του Κυπριακού,στο Mont Pelerin της Ελβετίας.

Ο διπλωματικός πυρετός έχει χτυπήσει «κόκκινο» ενώ από την αποψινή συνάντηση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αναμένεται να εξαρτηθεί, αν θα υπάρξει συμφωνία στο εδαφικό και αν θα τεθεί στο τραπέζι ημερομηνία για πολυμερή διάσκεψη.

Πιο συγκεκριμένα, το βασικό ζητούμενο, είναι η συμφωνία στα κριτήρια του εδαφικού, τα οποία ακολούθως να αποτυπωθούν σε χάρτη, με τρόπο που να είναι σαφές ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούν στο πώς τα κριτήρια θα έχουν αντανάκλαση σε συγκεκριμένες πτυχές. Για παράδειγμα, στο θέμα του αριθμού Ελληνοκυπρίων προσφύγων, που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Ακολούθως, αν η σύγκλιση των θέσεων και στον χάρτη είναι τέτοια, θα υπάρξει το επόμενο στάδιο, που θα είναι η συζήτηση και ο καθορισμός ημερομηνίας για πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των κριτηρίων συζητήθηκε σήμερα το πρωί, γιατί στο χθεσινό δείπνο οι δύο ηγέτες ασχολήθηκαν με εκκρεμότητες από άλλα κεφαλαία του Κυπριακού.

Στο μεταξύ, έχουν πυκνώσει το τελευταίο 24ωρο οι τηλεφωνικές επαφές στο τρίγωνο Λευκωσία – Αθήνα –Άγκυρα, με στόχο να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα των εγγυήσεων. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους κ.κ. Ερντογάν και Αναστασιάδη για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στην Αθήνα, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε στον Τούρκο πρόεδρο ότι οι διαφορές των δύο πλευρών στις εγγυήσεις είναι μεγάλες, γι’ αυτό και του πρότεινε να συναντηθούν, προκειμένου να βρουν από κοινού λύση στο θέμα των εγγυήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, η πολυμερής συνάντηση θα αποτύχει, εκτιμά η Αθήνα.

Εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, στη συνομιλία που είχαν, συμφώνησαν να δώσει ο κ. Νίκος Αναστασιάδης ημερομηνία για την πολυμερή, υπό έναν όρο όμως: Να προηγηθεί συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, προκειμένου εκεί να βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων.