current views are: 11

21 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση21:29

Ισχυρός σεισμός 7,3 Ρίχτερ στην Ιαπωνία – Τσουνάμι 1,4 μέτρων στη Σεντάι (Βίντεο και φωτό)

Ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσεως 7,3 της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την Ιαπωνία, σκορπώντας τον πανικό στους κατοίκους.

Δημοσίευση 21:29’

Ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσεως 7,3 της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την Ιαπωνία, σκορπώντας τον πανικό στους κατοίκους.

Ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσεως 7,3 της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας, περίπου 67 χλμ. βορειοανατολικά του Ιουάκι σκορπώντας τον πανικό στους κατοίκους. Η δόνηση μεγέθους 7,3 βαθμών σύμφωνα με την μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας (6,9 βαθμών κατά νεότερη εκτίμηση του γεωλογικού ινστιτούτου των ΗΠΑ [USGS]), σημειώθηκε στις 05:59 τοπική ώρα (22:59 ώρα Ελλάδας) και είχε εστιακό βάθος χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλο μέρος της νήσου Χονσού, όπου βρίσκεται το Τόκιο, ξυπνώντας απότομα εκατομμύρια κατοίκους της. 

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή σχετικά κοντά στη Φουκουσίμα, 61 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Νάμιε. Η Ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία, εξέδωσε επείγουσες προειδοποιήσεις για τσουνάμι που αναμένεται να πλήξουν μεγάλο μέρος των βόρειων ακτών της χώρας στον Ειρηνικό.

Το NHK διέκοψε αμέσως μετά τον σεισμό την κανονική ροή του προγράμματός του και μεταδίδει όποια πληροφορία δίνουν στη δημοσιότητα οι αρχές.

Σε ορισμένες περιοχές καταγράφηκε το πρώτο, μικρό τσουνάμι, όμως υπάρχει κίνδυνος τα επόμενα κύματα να είναι πολύ πιο ισχυρά, σύμφωνα με την ιαπωνική υπηρεσία.

Η δημόσια τηλεόραση NHK μετέδωσε ότι στην πόλη Σεντάι καταγράφηκε τσουνάμι 1,4 μέτρων. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, στις ακτές και των δύο πυρηνικών εργοστασίων καταγράφηκε τσουνάμι ενός μέτρου.

Στο λιμάνι Οναχάμα της Φουκουσίμα, καταγράφηκαν κύματα ύψους 60 εκατοστών, ενώ κύματα 90 εκατοστών κατέγραψαν οι Αρχές στην παραλιακή πόλη Σόμα.

Στο μεταξύ, η προειδοποίηση («warning») για τσουνάμι στις νομαρχίες της Φουκουσίμα και του Μιγιάγκι υποβαθμίστηκε σε επιφυλακή («alert»), στις 02:52 (ώρα Ελλάδος) .

Οι ιαπωνικές αρχές έχουν σημάνει συναγερμό , δίνοντας εντολή για εκκένωση των παραθαλάσσιων περιοχών από τους κατοίκους τους. ενώ έχουν οργανώσει επιχείρηση εκκένωσης των παράκτιων περιοχών. 

Σε νεότερη ενημέρωση του το δίκτυο ειδήσεων Kyodo ,επικαλούμενο αξιωματούχους της πυροσβεστικής υπηρεσίας ενημέρωσε ότι μια γυναίκα τραυματίστηκε στο κεφάλι έπειτα από την πτώση πιάτων κατά την διάρκεια του σεισμού. H δημόσια τηλεόραση κάνει λόγο για τουλάχιστον έξι τραυματίες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o Ιάπωνας υπουργός Διαχείρισης Καταστροφών, Jun Matsumoto δήλωσε στους δημοσιογράφους περίπου τρεις ώρες μετά το σεισμό πως υπάρχουν αναφορές για τραυματίες χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακριβής αριθμός ατόμων ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

Από την μεριά του ο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Έδωσα εντολή στους κυβερνητικούς αξιωματούχους να παρέχουν στο κοινό συνεχή και ακριβή ενημέρωση σχετικά με την εκκένωση λόγω τσουνάμι». 
 

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμιά πληροφορία για σοβαρές υλικές ζημιές ή θύματα όπως μεταδίδει το Reuters, παρά μόνο μια μικρή εστία φωτιάς  σε εργοστάσιο της πόλης Ιβάκι, 40 μίλια νότια από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, η οποία όμως κατασβέστηκε. Επιπλέον υπήρξαν διακοπές ρεύμστος σε αρκετές περιοχές σύμφωνα με την εκπρόσωπο της  Tokyo Electric Power.

 

????The earth had a little rumble today …magnitude 7.4 #earthquake #ikebukuro #japan #myfirstearthquake

Ένα βίντεο που δημοσίευσε ο χρήστης ???????????? MKC 8=????=D???????? (@themodislander) στις

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει η Telegraph, έχουν διακοπεί τα δρομολόγια των των συρμών στην περιοχή  για προληπτικούς λόγους. Οι θαλάσσιες και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στην ανατολική Ιαπωνία διακόπηκαν.

Οι εταιρείες οι οποίες διαχειρίζονται τους πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της Ιαπωνίας ανακοίνωσαν ότι καταγράφουν δεδομένα στις εγκαταστάσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών Φουκουσίμα Νταϊίτσι, όπου είχε σημειωθεί το δυστύχημα τον Μάρτιο του 2011, και του Φουκουσίμα Ντάινι. Μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί καμιά ανωμαλία, κατά τις εταιρείες αυτές.

Η λειτουργία όλων των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών στην περιοχή διακόπηκε.H κρατική τηλεόραση NHK, επικαλούμενη την εταιρεία Tepco, μετέδωσε ότι διακόπηκε για μία ώρα και 40 λεπτά η ψύξη στον αντιδραστήρα 3 στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η η Ιαπωνία βρίσκεται πάνω στο σημείο όπου ενώνονται τέσσερις τεκτονικές πλάκες. Η περιοχή αυτή πλήττεται κάθε χρόνο από το 20% των ισχυρότερων σεισμών που σημειώνονται σε όλο τον κόσμο. Τον Απρίλιο, σε μια σειρά ισχυρών σεισμών και μετασεισμών στην περιοχή του Κουμαμότο (νοτιοδυτικά) σκοτώθηκαν περίπου 50 άνθρωποι.

Τηλεοπτικά πλάνα κατέγραψαν πλοία να απομακρύνονται από τα λιμάνια της Φουκουσίμα


σχετικα αρθρα