ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ακυρώνει τη συμφωνία TPP - Καμία αναφορά στο «τείχος» του Μεξικού

Δημοσίευση 22 Νοεμβρίου 2016, 08:41 / Ανανεώθηκε 22 Νοεμβρίου 2016, 09:44
Ο Τραμπ ακυρώνει τη συμφωνία TPP - Καμία αναφορά στο «τείχος» του Μεξικού
Facebook Twitter Whatsapp

Tα σχέδια για τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του παρουσίασε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων σχετικά με τη μετανάστευση, τις εμπορικές συμφωνίες και την αμυντική πολιτική.
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

σχέδια για τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του παρουσίασε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων σχετικά με τη μετανάστευση, τις εμπορικές συμφωνίες και την αμυντική πολιτική.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να αποχωρήσει από την πρώτη ημέρα από τις διαπραγματεύσεις από τη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης Ειρηνικού (TPP), μια φιλόδοξη συμφωνία διεθνούς εμπορίου, να ακυρώσει μια σειρά από περιβαλλοντικούς περιορισμούς που είχαν τεθεί σε εφαρμογή από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ θα ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να ερευνήσει τα Ομοσπονδιακά προγράμματα άδειας εργασίας από ξένους υπηκόους και να επιβάλλει νέες απαγορεύσεις σε κυβερνητικούς αξιωματούχους να κάνουν «λόμπινγκ» σε διάφορα θέματα. 

 


Αλλά ο Τραμπ αποσιώπησε τις μεγαλύτερες προεκλογικές υποσχέσεις του - συμπεριλαμβανομένων των υποσχέσεων για να χτίσει ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων του Μεξικού, τη συγκρότηση ομάδας η οποία θα προχωρούσε στην «ταχεία απέλαση» μεταναστών, τους περιορισμούς στη μετανάστευση για τους Μουσουλμάνους, την κατάργηση του Obamacare και τις δαπάνες ύψους 1 τρισεκ. δολαρίων για υποδομές. 

Την ίδια στιγμή ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε είπε χθες ότι η Υπερειρηνική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (TPP) δεν θα έχει νόημα χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θα αποσύρει τη χώρα του από την εμπορική συμφωνία διότι όπως είπε χαρακτηριστικά είναι "καταστροφική" για τους αμερικανούς εργαζόμενους.

Ο Άμπε, που συμμετείχε με άλλους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής των συμμετεχόντων στη συμφωνία χωρών στη Λίμα το Σάββατο, είπε ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση στη σύνοδο που πρότεινε την εφαρμογή της συμφωνίας Trans-Pacific χωρίς τις ΗΠΑ.

"Το TPP δεν έχει κανένα νόημα χωρίς τις ΗΠΑ", δήλωσε.

Το επίκεντρο της ατζέντας Ομπάμα

Η εμπορική συμφωνία TPP ήταν βασική προτεραιότητα της ατζέντας του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θέλησε με αυτήν να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των ΗΠΑ και της Ασίας.

Εκτός από τις οικονομικές δυνάμεις, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, η ΤΡΡ έχει υπογραφεί από τις χώρες της μελλοντικής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών: την Αυστραλία, το Μπρουνέι, τον Καναδά, τη Χιλή, τη Μαλαισία, το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία, το Περού, τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ. Μαζί, οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 40 τοις εκατό της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής.

Την ΤΡΡ δεν έχει υπογράψει η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο - η Συμφωνία του Ειρηνικού είχε ως στόχο και ως αντίβαρο στη Λαϊκή Δημοκρατία.