Η κλεψύδρα μετρά αντίστροφα για τους δύο υποψηφίους των προκριματικών εκλογών της Δεξιάς: Φρανσουά Φιγιόν και Αλεν Ζιπέ, μετά τον θρίαμβο του πρώτου στην αναμέτρηση της προηγούμενης Κυριακής και τον αποκλεισμό του Νικολά Σαρκοζί, ''ακονίζουν'' μαχαίρια, βγάζουν όλα τους τα όπλα για να καταφέρουν να φτάσουν λίγο πιο κοντά στο όνειρο: Στην χρυσή καρέκλα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την υποψήφια της Ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πέν να αναδεικνύεται, όπως όλα δείχνουν, ως ''ρυθμιστής'' για την μεγάλη μάχη. 

Την ίδια στιγμή, όμως, πολιτικοί αναλυτές στην Γαλλία εκτιμούν ότι θα είναι ακριβώς αυτός ο ''τρίτος'' πόλος, η Λε Πέν, δηλαδή, που θα καθορίσει και το ποιος θα ανακηρυχθεί νικητής στην δική τους σύγκρουση, η οποία θα κριθεί αυτή την Κυριακή.

Στην προκειμένη περίπτωση, παρότι οι δημοσκοπήσεις, αυτές που απέτυχαν να προβλέψουν τον θρίαμβο του Φιγιόν, του δίνουν τώρα το προβάδισμα, η μάχη τελικά ανάμεσά τους να μην είναι τόσο προβλέψιμη. 

Πολιτικοί καριέρας και οι δύο, πρώην πρωθυπουργοί στις κυβερνήσεις Σαρκοζί και Σιράκ αντίστοιχα, άλλων σχολών και ''κοσμοθεωριών'' βέβαια, που συναντιούνται σε βασικές θέσεις της Δεξιάς, θεωρούνται από τους αναλυτές ''σκληρά'' καρύδια που θα παλέψουν μέχρι το τελευταίο λεπτό για να κερδίσουν αυτή την Κυριακή, αν και η ''πλάστιγγα'' ήδη γέρνει προς τον Φιγιόν, μετά τον θρίαμβο των προηγούμενων ημερών.

Φιγιόν: Χαμηλότεροι φόροι, ''Θατσερική'' πολιτική, τόνωση ελεύθερης αγοράς

Σκληρός αλλά δίκαιος, ο Φιγιόν, προβεβλημένος από τα ΜΜΕ ως ''θαυμαστής'' της Μάργκαρετ Θάτσερ και της πολιτικής της, έχει εμφανιστεί προεκλογικά ότι θέλει να κάνει βαθιές τομές στο πολιτικό και κοινωνικό σύστημα και θεωρεί ότι έχει τη θέληση και την δύναμη να το πετύχει: Θέλει να βάλει τέλος στην εργάσιμη εβδομάδα των 35 ωρών στον ιδιωτικό τομέα και ταυτόχρονα επιθυμεί να κατοχυρώσει την επιστροφή των 39 ωρών στο δημόσιο. Προανήγγειλε, επίσης, χαμηλότερους φόρους αλλά και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, ενώ δεν δίστασε, ακόμα, να δεσμευτεί για μείωση του δημοσίου τομέα, με περικοπή 500.000 θέσεων εργασίας.

Από την άλλη πλευρά, ο Φιγιόν θέλει να ενισχύσει την ανάπτυξη και ταυτόχρονη τόνωση της ελεύθερης αγοράς και γιαυτό έκανε λόγο για ''σύσταση'' ανεξάρτητου ταμείου επιχειρηματικότητας και δημιουργία έως και 1 εκατ. θέσεων εργασίας!

Την ίδια στιγμή βέβαια, εμφανίζεται ανυποχώρητος σε κάποιες θέσεις σε κοινωνικά και εργασιακά ζητήματα, καθώς προκρίνει την συνταξιοδότηση στα 65, δεν θέλει υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, ενώ μίλησε και για δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι πολίτες πόσους μετανάστες θέλουν στην χώρα...

Στα διεθνή θέματα, ο Φιγιόν θέλει σύσφιξη των σχέσεων με τον Πούτιν και βελτίωση των σχέσεων με το Ιράν.

Όσο για τα ζητήματα της ταυτότητας, τόσο αγαπητά στη Δεξιά, είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει την αφαίρεση της υπηκοότητας για τους τρομοκράτες που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει ο Φρανσουά Ολάντ.

Ζιπέ: Μετριοπάθεια και διεθνείς συμμαχίες

Μεγαλύτερος σε ηλικία, αλλά πιο μετριοπαθής στις προγραμματικές του δηλώσεις από τον Φιγιόν, ο 71χρονος Ζιπέ εμφανίζεται πλέον ως ''αουτσάιντερ'' στην κούρσα της Κυριακής, αν και οι εκπλήξεις, όπως αποδείχθηκε, δεν λείπουν ποτέ.

Αριστοκράτης, καλοζωισμένος και σπουδαστής των καλύτερων σχολών της Γαλλίας, ο Ζιπέ είναι εκείνος, που σύμφωνα με τους αναλυτές, θα μπορέσει να ''κοντράρει'' με μεγαλύτερο βάρος μια πιθανή είσοδο της Λε Πεν στην εκλογή μάχη, καθώς θα μπορέσει να προσελκύσει κόσμο από όλες τις πλευρές.

Σε αντίθεση με τον Φιγιόν, ο οποίος θεωρείται πιο ''ανεπιθύμητος'' στους Αριστερούς και άρα πιο πιθανός να ''σπρώξει'' ψήφους στη Λε Πεν.

Ο Ζιπέ θέλει μικρότερη κυβέρνηση και περιστολή δαπανών, ενώ την ίδια στιγμή έχει την επιθυμία να επεκτείνει την εργάσιμη εβδομάδα στις 39 ώρες, αλλά και το όριο συνταξιοδότησης στα 65.

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος υποψήφιος έχιει και ''κακό'' προηγούμενο σε σχέση με τον ισλαμισμό, καθώς παράλληλα με την βουλευτική του θητεία και δήμαρχος της πόλης του Μπορντό και επέτρεψε το 2014 να χτιστεί ένα τζαμί στην πόλη, όπου θέριεψαν οι οπαδοί των Αδελφών Μουσουλμάνων. Έγινε τότε θύμα πολλών επιθέσεων, από ακραία στοιχεία, που τον κατηγόρησαν ότι θωπεύει τους μουσουλμάνους του Μπορντό για να κερδίζει ψήφους, αγνοώντας τον ισλαμικό κίνδυνο που έκανε χιλιάδες θύματα στη Γαλλία

Τρεις είναι οι μεγάλοι του στόχοι, αν και εφόσον, φυσικά, αναλάβει την προεδρία: Καλύτερη εκπαίδευση για τους νέους, ενεργό κράτος σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας, αλλά και προώθηση της απασχόλησης, ειδικά στους νέους.

Ο Ζιπέ, πάντως, θεωρείται ότι έχει καλύτερες σχέσεις με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αν και ο Φιγιόν έχει πιο ισχυρά ερείσματα στην Ρωσία, καθώς έχει πει ότι θα ήθελε να συνεργαστεί με τον Πούτιν για την επίλυση του προβλήματος στη Συρία.

Με την αντίστροφη μέτρηση να έχει, ήδη, ξεκινήσει, η μάχη των δύο προβλέπεται σκληρή: Φιγιόν και Ζιπέ, παλιές πολιτικές καραβάνες και οι δύο δεν θα την αφήσουν να κριθεί χωρίς να τα δώσουν όλα...