Όλο και πιο κοντά στην περίφημη λύση Αυστραλίας βρίσκεται, καθώς, φαίνεται το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ CDU, παρότι μέχρι πρότινος την απέρριπτε. 

Στο κατευθυντήριο σχέδιο του CDU, σύμφωνα με την Welt, υπάρχει θέμα καθιέρωσης ''ζωνών διέλευσης'' στα σύνορα και στις οποίες οι αιτούντες άσυλο οφείλουν να περιμένουν την έκβαση της αίτησής τους. Την ίδια στιγμή, στην συνεδρίαση της ηγεσίας των Χριστιανοδημοκρατών την Κυριακή υπήρξε αυστηρή διατύπωση η οποία είχε ως εξής: 

"Θέλουμε να παρεμποδίσουμε την μετανάστευση από την πίσω πόρτα δια της καταχρήσεως του δικαίου περί ασύλου. Γι αυτό θα πρέπει να ισχύσει ότι οι νομίμως απορριφθέντες αιτούντες άσυλο θα επαναπροωθούνται στην πατρίδα τους ή στις χώρες διελεύσεως".

Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει την επαναπροώθηση των διασωθέντων προσφύγων στην Βόρεια Αφρική. 

 Αυτό σημαίνει ότι το CDU κινείται πια στην πολιτική για τους πρόσφυγες σχετικά με την λεγόμενη ''λύση Αυστραλίας'', κάτι το οποίο, είχε προτείνει ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, αλλά είχε, σε πρώτη φάση, απορριφθεί από την καγκελάριο. 

Την ίδια στιγμή, οι Χριστιανοδημοκράτες προτείνουν να ''δημιουργηθούν δυνατότητητες επι τόπου υποδοχής τους'', γεγονός που σημαίνει ότι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται στις βάρκες των διακινητών και διασώζονται από τον πνιγμό θα μεταφέρονται πίσω στις αφρικανικές ακτές. 

Εξάλλου, η επαναπροώθηση στη θάλασσα των προσφύγων και μεταναστών αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Σύμφωνα με την Welt, τα γεγονότα του παρελθόντος έτους δεν επιτρέπεται να επαναληφθούν" αναφερόταν ήδη στο αρχικό κείμενο του σχεδίου και "το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου", κατά του οποίου καταφερόταν ακόμα την άνοιξη η Μέρκελ, αναγνωριζόταν ως "επιτυχία".