Μετά το σάλο που έχει ξεσπάσει από την στιγμή που έγινε γνωστό ότι θα προωθηθεί σχέδιο νόμου που θα αθωώνει τους βιαστές αν παντρευτούν το θύμα τους, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε πως αυτό αποσύρεται και θα επανέλθει σε επιτροπή για διαβούλευση, ώστε να επιτευχθεί ευρεία συναίνεση.

Αυτό είχε ζητήσει, άλλωστε και ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος μετά τις αντιδράσεις, έκανε λόγο για ''παρεμβάσεις'' ενώ τόνισε ότι :

Θεωρώ άκρως οφέλιμο, η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπ' όψη τις επικρίσεις και προτάσεις που προέρχονται από διάφορα στρώματα της κοινωνίας, να λύσει αυτό το θέμα με ευρεία συναίνεση.

Πραγματικά, το νομοσχέδιο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, και των οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των ανηλίκων. ενώ την τροποίηση των επίμαχων διατάξεων ζήτησαν και μέλη του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ.

Πάνω από 800.000 Τούρκοι συνυπέγραψαν διαδικτυακή πρωτοβουλία, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις το Σαββατοκύριακο κατά του σχεδίου νόμου.