Οι παραινέσεις της Κομισιόν απευθύνονται σε λάθος χώρα, επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δίνοντας συνέχεια στο ζήτημα που ανέκυψε, μετά την έκκληση των Βρυξελλών για αύξηση των δημόσιων δαπανών στις «πλούσιες» ευρωπαϊκές χώρες.

Το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μέτρα δημοσιονομικής στήριξης δεν θα πρέπει να έχει στόχο τη Γερμανία, δήλωσε σήμερα ο Σόιμπλε. 

Από το βήμα της Bundestag, ο Γερμανός υπουργός γνωστοποίησε ότι οι επενδύσεις στη Γερμανία αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 3,9% από το 2005 έως το 2015, όταν ο μέσος ρυθμός στην Ευρωζώνη ανερχόταν μόλις στο 0,7%.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε με αυτόν τον τρόπο ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία έχει αυξήσει τις επενδύσεις περισσότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης την τελευταία δεκαετία.

Ο ίδιος παράλληλα, υποστήριξε ότι στο μέλλον, η Γερμανία θα διαθέτει μικρότερο δημοσιονομικό «χώρο», λόγω των εκτιμήσεων περί μείωσης των φορολογικών εσόδων.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2017, κάλεσε τις πλεονασματικές χώρες να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες, προκειμένου να τονωθούν οι επενδύσεις και να βελτιωθεί περαιτέρω η αγορά εργασίας. Μια έκκληση που στόχο έχει να αντιμετωπίσει την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη.

Μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει μια σημαντική μεταστροφή στην πολιτική της ΕΕ, η οποία έχει επικεντρωθεί στη δημοσιονομική πειθαρχία και τη λιτότητα κατά το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξης της ευρωζώνης. Τα λαϊκιστικά κόμματα έχουν τραφεί από την δυσαρέσκεια που έχει προκύψει. Για παράδειγμα, οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Άνγκελα Μερκελ θα δώσουν την μάχη για τις εκλογές του επόμενου Σεπτεμβρίου σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό, στο οποίο το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι πιθανόν να μπει στην ομοσπονδιακή βουλή για πρώτη φορά.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα να είναι όσο τον δυνατόν πιο ειλικρινή και ρεαλιστικά για τις δημοσιονομικές δυνατότητες της Γερμανίας στην επικείμενη προεκλογική εκστρατεία.

«Με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο το διαχειριστούμε αυτό, τόσο λιγότερο περιθώριο θα αφήσουμε για αυτούς που θέλουν να αποδυναμώσουν τη δημοκρατία με δημαγωγία και λαϊκιστική ρητορική», δήλωσε ο Σόιμπλε. «Η ρεαλιστική ειλικρίνεια είναι η καλύτερη προϋπόθεση για να προστατευθεί η ελευθερία, το κράτος δικαίου και η δημοκρατία...στο μέλλον».