Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Μοσούλη, ύστερα από την έναρξη της ανακατάληψης της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος. Η ανακατάληψη ξεκίνησε πριν πέντε εβδομάδες. 

"Εκτοπισμένοι είναι αυτή τη στιγμή 68.500 άνθρωποι και χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. Υπογραμμίζει ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ανταποκριθεί στις ανθρωπιστικές ανάγκες του πληθυσμού αφού ξεκίνησε, στις 17 Οκτωβρίου, η επίθεση στη Μοσούλη, με τις ανάγκες να είναι διαφορετικές για τις διάφορες κατηγορίες των αμάχων.

Ο αριθμός των εκτοπισθέντων στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε ήταν σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, με τις μάχες να διεξάγονται στο εξής σε πυκνοκατοικημένους τομείς της πόλης. Οι αριθμοί παραμένουν κάτω από τις αρχικές προβλέψεις του ΟΗΕ.

"Οι ανθρωπιστικές ανάγκες είναι πολύ μεγάλες για τις εκτοπισμένες οικογένειες μέσα και έξω από τους καταυλισμούς, για τα ευάλωτα πρόσωπα στους ανακαταληφθέντες τομείς και εκείνα που φεύγουν για να γλιτώσουν από τις βίαιες συγκρούσεις στην πόλη της Μοσούλης", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Οι περισσότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερο από ένα εκατομμύρια πρόσωπα που έχουν εγκλωβιστεί στη Μοσούλη αλλά είναι αδύνατο να δοθεί συγκεκριμένος αριθμός έπειτα από περισσότερα από δύο χρόνια κατοχής από τους τζιχαντιστές. Ο ΟΗΕ υπολόγιζε αρχικά ότι θα υπήρχαν έως και 200.000 εκτοπισμένοι μετά την έναρξη της επίθεσης της Μοσούλης.