current views are: 5

22 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση11:54

Με ευρωπαϊκά χρήματα η εκστρατεία του UKIP υπέρ του Brexit;

Έρευνα για το ενδεχόμενο το κόμμα UKIP να χρησιμοποίησε ευρωπαϊκούς πόρους για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του υπέρ του Brexit ξεκινά η βρετανική Εκλογική Επιτροπή

Δημοσίευση 11:54’

Έρευνα για το ενδεχόμενο το κόμμα UKIP να χρησιμοποίησε ευρωπαϊκούς πόρους για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του υπέρ του Brexit ξεκινά η βρετανική Εκλογική Επιτροπή

Έρευνα για το ενδεχόμενο το κόμμα UKIP να χρησιμοποίησε ευρωπαϊκούς πόρους για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του υπέρ του Brexit ξεκινά η βρετανική Εκλογική Επιτροπή.

Οι κανόνες που αφορούν την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς τα κόμματα και τα ιδρύματα απαγορεύουν μεταξύ άλλων «την άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση εθνικών πολιτικών κομμάτων», υπενθύμισε η Επιτροπή

Η Επιτροπή αναμένεται να ερευνήσει αν το UKIP δέχθηκε δωρεές από τη Συμμαχία για την Άμεση Δημοκρατία στην Ευρώπη (ADDE), μια πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία είναι κυρίαρχη πολιτική δύναμη.

Ήδη από χθες Δευτέρα το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι το UKIP θα στερηθεί 421.000 ευρώ που είχε λαμβάνειν σε ενισχύσεις από τα ευρωπαϊκά ταμεία φέτος, καθώς χρησιμοποίησε το ποσό αυτό στο πλαίσιο της εκστρατείας για το Brexit.

Σύμφωνα με τον έλεγχο, η ADDE χρησιμοποίησε κεφάλαια από την ευρωπαϊκή ενίσχυση που λαμβάνει για «μη επιλέξιμες δαπάνες», οι οποίες συνδέονταν κατά κύριο λόγο με πολιτικές δραστηριότητες του κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ADDE θα κληθεί κατά συνέπεια «να επιστρέψει 172.655 ευρώ», ενώ «δεν θα λάβει το 20% της εναπομείνασας ενίσχυσης (ήτοι 248.345 ευρώ) που της αναλογούσε για το έτος 2015», διευκρίνισε το προεδρείο του ΕΚ.

Οι επίμαχες δαπάνες αφορούσαν κυρίως εννιά δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν ενόψει των γενικών εκλογών στη Βρετανία τον Μάιο του 2015 και του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, όταν οι ψηφοφόροι στο Ηνωμένο Βασίλειο τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησής του από την ΕΕ.


σχετικα αρθρα