«Η γενική διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων καλεί τους αντάρτες στις συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού να ανοίξουν τις αποθήκες και να διανείμουν τρόφιμα σε όσους τα χρειάζονται», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο συριακός στρατός. Με αυτόν τον τρόπο παρότρυνε τους Σύρους αντάρτες να χρησιμοποιήσουν τα τρόφιμα για τη σίτιση των αμάχων, μία εβδομάδα μετά την επανέναρξη των βομβαρδισμών και των αεροπορικών επιδρομών στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες της πόλης.

Παράλληλα, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουάλιντ αλ Μουάλεμ, δήλωσε σε μια ρωσική αντιπροσωπεία που επισκεπτόταν τη Δαμασκό ότι η Συρία χρειάζεται οικονομική βοήθεια με τη μορφή σιταριού και καυσίμων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που έχουν προκληθεί από τη συνεχιζόμενη εμφύλια σύρραξη και για να «απαλύνουν τα δεινά των Σύρων», όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο SANA. Επίσης, η συριακή κυβέρνηση επιθυμεί να επεκτείνει τις εμπορικές της σχέσεις με τη Ρωσία. Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν.

Η συριακή κυβέρνηση δεν είναι πλέον σε θέση να συγκεντρώσει αρκετό σιτάρι από τους ντόπιους γεωργούς ώστε να ικανοποιήσει τις ανάγκες όσων ζουν στις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχό της.Τον προηγούμενο μήνα η Δαμασκός αγόρασε ένα εκατομμύριο τόνους σιταριού από τη Ρωσία, ποσότητα που θα καλύψει τις ανάγκες στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές για ένα χρόνο.

Η Συρία αγοράζει συχνά σιτάρι από τη Ρωσία, όμως αυτή ήταν μια ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα για πολύ χαμηλή τιμή, ενώ πηγή του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας δήλωσε στο Reuters ότι τον προηγούμενο μήνα η Μόσχα εξέταζε το ενδεχόμενο να στείλει και ένα ξεχωριστό φορτίο περίπου 100.000 τόνων σιταριού στη Συρία ως ανθρωπιστική βοήθεια