Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι "πρέπει να τελειώσουν" οι φοροαπαλλαγές για τους πλουσίους στο πλαίσιο της διακομματικής συμφωνίας Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τη μείωση του ελλείμματος στον τρέχοντα ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, για την οποία συμφωνία δήλωσε πως "πιστεύει προσωπικά ότι είναι εφικτή".
Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι "οι υπόλοιπες φοροαπαλλαγές είναι αυτές που πρέπει να επεκταθούν, ώστε να καταστεί δυνατόν να υποχωρήσει το ποσοστό των ανέργων απ το σημερινό υψηλό ποσοστό 9,1%".

"Υπάρχουν πρόσθετα βήματα, τα οποία μπορούμε να κάνουμε άμεσα, τα οποία θα βοηθήσουν τους επιχειρηματίες στις Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας", πρόσθεσε.

Τόνισε συγχρόνως ο αμερικανός πρόεδρος ότι, "τόσο ο ίδιος όσο και αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, για να επιτευχθεί η συμφωνία για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος -- ο στόχος είναι περικοπές περίπου ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων -- επιτρέποντας στο Κογκρέσο σε μία δεύτερη χρονική φάση να αυξήσει το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού.

Στον τρέχοντα ομοσπονδιακό προϋπολογισμό το όριο αυτό είναι τα 14.300 δισ. δολάρια και έχει ήδη από τα μέσα του Μαΐου ξεπεραστεί. Το ΔΝΤ επισήμανε σήμερα πως "ενδεχόμενη αποτυχία να συρρικνωθεί το έλλειμμα στον αμερικανικό προϋπολογισμό μέσα στις ερχόμενες λίγες εβδομάδες θα αποτελέσει σκληρό πλήγμα τόσο στην ευάλωτη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, όσο και στις διεθνείς χρηματαγορές".