Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο οδηγήθηκε σήμερα στο δικαστήριο με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας μια δίκη που προκαλεί ανησυχίες στη Δύση όσον αφορά τη δέσμευση του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανούκοβιτς στη δημοκρατία και στην τήρηση του νόμου.
Η Δύση ενδιαφέρεται για την Ουκρανία, σημαντική εξαγωγό σιταριού και σιδήρου, και η ΕΕ διαπραγματεύεται μαζί της συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Μετά από μιας ώρας ακροαματική διαδικασία η δίκη της κ. Τιμοσένκο αναβλήθηκε για τη Δευτέρα 4 Ιουλίου.

Η 50χρονη πολιτικός με την χαρακτηριστική κόμμωση, διαπληκτίστηκε με τους δικαστές και τους χαρακτήρισε υπηρέτες του προέδρου Γιανούκοβιτς αρνούμενη να συνεργαστεί μαζί τους.

Όταν ρωτήθηκε από τον δικαστή Ρ. Κιρέγιεφ το όνομά της η κ. Τιμοσένκο απάντησε:"Έχετε το διαβατήριό μου, διαβάστε λοιπόν ποια είμαι".

Η κ. Τιμοσένκο που υπέστη μια πικρή ήττα στις προεδρικές εκλογές του 2010μ ανέφερε ότι η δίκη της αποτελεί πολιτική βεντέτα με τον αντίπαλό της νυν πρόεδρο και χαρακτήρισε το δικαστήριο "παράρτημα της προεδρίας".

Η βασική κατηγορία σε βάρος της Τιμοσένκο, που έχει διατελέσει δύο φορές πρωθυπουργός της Ουκρανίας, είναι ότι έδωσε εντολή να συναφθεί παράνομα συμφωνία με τη Ρωσία όσον αφορά την εξαγωγή αερίου στις χώρες της ΕΕ, την εποχή της παντοδυναμίας της.